ChristenUnie door zonder Arie Slob

"Ik wil gewoon weer eens iets in de kerk kunnen doen"

in Christelijk Nieuws

Na ‘veertien jaar topsport’ kondigt de ChristenUnie-voorman Arie Slob zijn vertrek uit de landelijke politiek aan. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers is gekozen als nieuwe fractievoorzitter van de ChristenUnie.

Arie Slob (1961) is niet de meest geruchtmakendste politicus, maar wel een van de degelijkste en bedachtzaamste. Hij kondigde dinsdag aan na veertien jaar te vertrekken uit de Tweede Kamer. Sinds april 2011 is hij fractievoorzitter van de ChristenUnie. Slob is historicus en werkte daarvoor als docent geschiedenis en maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Tevens werkte hij enkele jaren als onderwijskundig adviseur bij een schoolbegeleidingsdienst.

Geschikt moment
Arie Slob over zijn vertrek in een brief aan de leden: "Ik heb besloten om me bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen niet meer beschikbaar te stellen voor het lijsttrekkerschap. Deze keuze betekent dat ik tijdig ruimte wil maken voor een opvolger. Dit is daar een geschikt moment voor."

"Met dankbaarheid kijk ik op deze jaren terug, waarin de partij een bijzondere ontwikkeling doormaakte. Een partij met bewogen liefde voor mensen, de wereld en de nood die er is. Niet alleen mooi verwoord bij debatten en in interviews, maar vooral ook in concrete politieke daden.”

Volle wind
In het Nederlands Dagblad geeft Slob een persoonlijk inkijkje achter zijn keus. Op de vraag of hij het werk gaat missen, reageert hij: "Dat zal ik moeten ervaren. Het zal in elk geval wel rustiger worden (...). Er zal in zekere zin een last van me af vallen, want de laatste jaren stond ik vaak in de volle wind. Je moet voortdurend op het scherp van de snede opereren, en je bewust zijn van je strategische positie – die we nog altijd hebben.

"Daarom is het ook een zware beslissing, want ik voel me met al m’n vezels verbonden aan de ChristenUnie. Tegelijk besef ik steeds meer dat we maar voorbijgangers zijn. We moeten ons als Kamerleden niet laten aanpraten dat we de belangrijkste mensen in Nederland zijn, of dat we onmisbaar zijn."

Kerk en verjaardagen
"De kinderen zijn inmiddels de deur uit, maar nu wil ik gewoon weer eens iets in de kerk kunnen doen, verjaardagen bezoeken die ik anders aan me voorbij moest laten gaan, en op vakantie gaan zonder telkens te worden gestoord."

Oude vakgebied
Vanaf 1 januari 2016 zal Slob als directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en de Stichting IJsselacademie aan het werk gaan. Terug naar zijn oude vakgebied en de stad en provincie waar hij al meer dan 25 jaar met veel plezier woont. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers zal vanochtend in de fractievergadering worden gekozen als nieuwe fractievoorzitter van de ChristenUnie.

Slob groeide op in een gereformeerd-vrijgemaakt gezin van tien kinderen. Zijn vader, een middenstander, overleed, toen Slob negentien jaar was. Hij is zijn moeder nog altijd dankbaar dat ze hem liet studeren. ,,Mijn studie geschiedenis heeft me mede gevormd tot wie ik ben. Enig historisch besef kan in mijn werk als Kamerlid geen kwaad. Het geeft vaak ook een extra dimensie aan het nadenken over onderwerpen'', zegt Slob.

Opvolger Gert-Jan Seger
Beoogd fractievoorzitter Gert-Jan Segers: "De ChristenUnie staat er beter voor dan ooit. We hebben de afgelopen jaren ons geloof een stem kunnen geven door bij akkoorden op te komen voor kwetsbare mensen, binnen en buiten ons land, voor gezinnen, voor de regio's en voor de schepping. Arie heeft daarin steeds de hele partij meegenomen. Het is eervol om hem te mogen opvolgen en ik ben ongelofelijk gemotiveerd om ook bij de komende politieke keuzes steeds weer ons hart te laten spreken.”

Veel dank
Partijvoorzitter Piet Adema over het vertrek van Arie Slob: "We respecteren en begrijpen dit besluit van Arie. We zijn hem heel veel dank verschuldigd voor al zijn inzet in de afgelopen jaren en de verdienste die hij voor de partij heeft gehad. Hij laat een deskundige fractie achter die hij als fractievoorzitter mede heeft gevormd tot het sterke team dat er nu staat. Er breekt  nu een nieuwe en minder hectische periode aan voor Arie en zijn vrouw Marjette. We wensen hen beiden Gods nabijheid toe en Zijn zegen op hun verdere levenspad.”

Bron: ANP / ChristenUnie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons