Christendemocraten wenden migratieruzie af

Dreigende taal tegenover Merkel

in Christelijk Nieuws

Leiders van de Duitse christendemocraten hebben zondag tijdens langdurig overleg een escalerende ruzie over het vluchtelingenbeleid bezworen. Bondskanselier Angela Merkel van de CDU (Christen-Democratische Unie) en de Beierse premier Horst Seehofer van de CSU (Christelijk Sociale Unie) hebben afspraken gemaakt over wat ze samen naar voren brengen in de vluchtelingendiscussie. Ze stellen als prioriteit dat de vluchtelingenstroom vanaf de grens wordt beheerst en in goede banen geleid.

De sociaaldemocratische voorman Sigmar Gabriel (SPD) was slechts relatief kort bij het overleg. Hij verliet zondag de christendemocratische coalitiepartners met een erg somber gezicht, meldden Duitse media.

De Beierse CSU hekelt Merkels gastvrijheid. De meeste migranten komen eerst naar Beieren. Maar Merkel weet van geen wijken en houdt vast aan haar strijdkreet ,,wir schaffen das'' (het lukt ons). Seehofer had geëist dat dit weekeinde vanuit het overleg een duidelijk signaal wordt gegeven dat het aantal vluchtelingen wordt beperkt. Dat is er niet van gekomen, maar Merkel en Seehofer hebben hun conflicten vooralsnog bijgelegd. Donderdag zou er weer vluchtelingenoverleg zijn met onder anderen vicepremier Gabriel.

Een christendemocratische toppoliticus, Hans-Peter Uhl, heeft zondag in de Frankfurter Allgemeine de spanningen in zijn partij verwoord. Hij uitte dreigende taal tegenover Merkel. Uhl, uit het zuiden en parlementslid namens de CSU, zei dat ,,de grenzen met Merkel dichtgaan of zonder Merkel dichtgaan''.

Sinds Merkel zich eerder dit jaar liet ontvallen dat Duitsland geen Syrische vluchtelingen wegstuurt, behoort haar land tot de populairste bestemmingen van vluchtelingen en andere migranten en niet alleen uit Syrië. Volgens Uhl moet het land paal en perk stellen aan de toestroom en wil de meerderheid van de bevolking dat. ,,Merkel kan zich niet tegen de meerderheid keren, zonder haar functie als bondskanselier te verliezen'', aldus Uhl.

Op de vraag of men niet bang moet zijn voor islamisering antwoordde Merkel vorige maand: “Je zou eens wat vaker naar de kerk moeten en ook je Bijbel weer eens lezen. Het zou goed zijn als we zelf onze christelijke traditie weer eens wat beter zouden kennen.”

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons