Boeken | Steeds Beter, maar wel op een genadige manier

Marlies Medema bespreekt een boek van Gretchen Ruben

Ben je ook altijd benieuwd naar werkbare tips om de mindere gewoontes in je leven aan te pakken? Marlies heeft een boek ontdekt wat helpt, nota bene op een genadige manier.

Gretchen Ruben schreef het boek Steeds Beter over gewoontes in je leven: hoe je ze kunt begrijpen, aanpakken én zinvol kunt toepassen.

Waar gaat het boek over?
Ik ben een Plichtsgetrouwe. Dat ontdek ik als ik ‘Steeds Beter’ van Gretchen Ruben opensla. De Plichtsgetrouwe voert volgens Rubin snel en geroutineerd zaken uit die van hem of haar verwacht worden, maar vergeet zichzelf daarbij nogal eens.

Daarnaast zijn er de Volhouder (reageert vlot op in- en externe verwachtingen), de Vrager (reageert slechts op verwachtingen als hij zelf besluit dat die zinvol is), de Rebel (verzet zich tegen elke verwachting).

De vraag is nu: wat kun je hiermee? Welnu, als je je gewoontes aanpast aan hoe je karakter in elkaar steekt, blijf je trouw aan jezelf en ben je makkelijker in staat om je leven te veranderen.

"Een ‘genadig’ boek wat de druk van ‘moeten’ er af haalt"

Hoe zit het met het leesplezier?
Het lezen van dit boek is bijna alsof je een test maakt. Niet alleen de vraag of je een Rebel of een Vrager bent komt voorbij, maar ook: ben ik een Afmaker of een Starter? Houd ik van vertrouwd of van nieuw? Zelfkennis vormt de basis en daarom bevat het boek ook rijtjes vragen die je jezelf kunt stellen. Vervolgens volgen de vier pijlers die van belang zijn bij het vormen van goede gewoontes: Monitoring, de Basis (lees: de belangrijkste dingen eerst), Planning en Verantwoording – hoeveel je van deze vier pijlers nodig hebt, hangt ook weer af van de type mens dat je bent.

Het boek is doorspekt met trivia die niet per se noodzakelijk zijn om het principe te snappen, maar zo leuk zijn dat je ze toch leest. Dit is geen christelijk boek. Bij de voorbeelden wordt bijvoorbeeld ook meditatie genoemd, maar neem de vrijheid om dit in ‘gebed’ te veranderen. Dan heb je ongetwijfeld ook in je geestelijk leven veel plezier van de principes.

Deze zin maakt indruk:
“Een manier om verantwoording te gaan gebruiken, is samen te gaan werken met een ‘verantwoordingspartner.’ Die kan allerlei gedaanten aannemen: een taalleraar die je moet doorbetalen, ook als je niet komt opdagen, een vriend die boos wordt als je in zijn eentje moet trainen, een instructeur die honderd procent aanwezigheid eist of een coach die zich elke dag meldt via de mail.”

Vandáár dat mijn zwemafspraak met een goede vriendin op woensdagmorgen zo goed werkt.

Conclusie:
Er zijn veel boeken die je helpen om goede gewoontes te creëren, maar het fijne aan dit exemplaar is dat het rekening houdt met wat bij jou past en wat jij nodig hebt. En ook rekening houdt met de spagaat waar je soms in zit: wil ik bijvoorbeeld tijd vrijmaken voor mijn werk of voor mijn gezin? Dat maakt het een ‘genadig’ boek en haalt de druk van ‘moeten’ een heel stuk weg. Fijn boek voor op je verlanglijstje met Sinterklaas!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons