Boeken | Grijp het moment waarop je tiener wil praten

Marlies bespreekt een nieuwe christelijke opvoedboek

Welke ouders vragen zich nooit af of ze de opvoeding van hun kroost goed aanpakken? Nu is er een handboek met adviezen voor ouders van kinderen in alle leeftijden. De schrijvers zijn daarbij heel eerlijk over hun eigen opvoedstruggles.

Kan jij het nog bijhouden, al die nieuwe boeken die verschijnen, wat lees je wel, wat lees je niet? Marlies helpt je kiezen door elke twee weken een boek te bespreken. Doe je voordeel met haar aanbevelingen.

Waar gaat het boek over?
Zelf de meest door de wol geverfde ouders vragen zich wel eens af of ze de opvoeding van hun kroost wel goed aanpakken. Nicky en Sila Lee verzorgen in Holy Trinity Brompton de Parenting Course, een opvoedcursus die inmiddels ook is geadopteerd door Alpha Nederland. In dit handboek geeft het duo adviezen voor ouders van kinderen in alle leeftijden.

De schrijvers zijn daarbij heel eerlijk over hun eigen opvoedstruggles. Het bewijs daarvan zijn ook de kaders waarin hun eigen, inmiddels volwassen kinderen vertellen wat goed ging en wat anders had gekund. In een aantal hoofdstukken komen ook nog de vijf talen van de liefde van Gary Chapman voorbij.

"Schep een sfeer waarin spijt en vergeving een vast onderdeel zijn"

Hoe zit het met het leesplezier?
Toen mijn zoon in de luiers lag, verslond ik alle opvoedboeken en –bladen van A tot Z. Een kleine vijftien jaar later heb ik het idee de meeste pedagogische adviesboeken wel gezien te hebben, van Oei ik groei tot Het puberende brein.

Toch blijkt dit boek wel een aardige aanvulling. Het hoofdstuk Ingaan op grote levensvragen is bijvoorbeeld interessant. Door middel van vier bijbelse kaders - te weten: schepping, zonde en het kwaad, verlossing en de toekomst - is het mogelijk om in gesprek te gaan over de basale levensvragen van je kind, die soms precies om de hoek komen kijken wanneer jij aan het stofzuigen bent of op het punt staat om naar je werk te vertrekken.

“Met het in de praktijk brengen van het thema ‘verlossing’ in een gezin, schep je een sfeer waarin spijt en vergeving een vast onderdeel van het leven vormen. Al op zeer jonge leeftijd kan een kind leren om ‘sorry’ te zeggen, en kan hij de werkelijkheid van vergeving ervaren.” 

Deze zin maakt indruk:
“Een tiener komt uit zijn schulp als hij voelt dat hij er klaar voor is en zich veilig voelt. Vaak is dat als je samen iets gedaan hebt (…) meestal wanneer jij moe bent en graag wilt slapen. Het is de moeite waard om te zien wanneer de kans het grootste is dat je tiener wil praten, en op dat soort momenten je kans te grijpen.” Flexibiliteit is dus de boodschap. Die prenten we nog eens goed in ons hoofd.  

Conclusie:
De stripjes in het boek komt niet altijd goed over, maar voor de rest is dit een relevant boek om regelmatig open te slaan. Sommige adviezen zijn heerlijk nuchter. “Heeft je kind honger en moet hij wat eten? Laat hem dat eerst doen, voordat je de discussie over een moeilijk punt aangaat.”

Marlies geeft dit boek 4 van de 5 sterren.

Jongleren, Nicky en Sila Lee. Uitgeverij Royal Jongbloed
ISBN 9789491844461, paperback, 433 pagina’s, E 24,95

 

Meer boekentips lees je maandelijks in Eva-Magazine.
Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons