Band Trinity tourt langs theaters én AZC’s

“We willen niet in zoutpotje blijven”

in Mediatips

Overal waar de band Trinity komt, beginnen de anders zo houterige Hollandse heupen spontaan te swingen. Met hun vrolijke wereldmuziek zijn ze inmiddels niet meer weg te slaan uit christelijk Nederland. Maar de band wil meer en tourt nu langs 21 theaters in Nederland. “We kunnen in ons eigen hoekje blijven spelen, maar we willen als christenen juist bijdragen aan wat er gebeurt aan cultuur in ons landje.”

“Begrijp me goed, er is niks mis met de christelijke bubbel”, benadrukt Elbert Smelt, de leadzanger van de band. “Afgelopen zaterdag hebben we nog op het BEAM Festival in de Melkweg gespeeld. Ik hou zo gigantisch veel van die tieners! Niet alleen voor hen, ook voor ons was het een heerlijk oplaadmomentje. Tegelijkertijd verlangen we ernaar om niet in het zoutpotje te blijven, maar zout te zijn voor de samenleving.”

Heimwee
De rode draad van de theatershow is ‘de vreemdeling’. Met een band die bestaat uit drie broers die opgegroeid zijn in Peru, een verdwaalde Groninger en een Keniaanse zangeres die al helemaal ver van huis is, hebben ze een mooi motto: als we allemaal een vreemdeling zijn, dan hoeft niemand meer een vreemdeling te zijn.

"Bij het theater waren we nog ontdaan: hoe krom is deze wereld?!"

En daarom herkennen de artiesten zich ook in de asielzoekers, die ze geregeld vooraf aan een theateravond bezoeken. “We willen de vluchtelingen graag muzikaal welkom heten, maar andersom zorgen ze dat wij op scherp staan op het podium 's avonds. Zo barstte een jonge vluchteling in tranen uit toen we een Koerdisch liedje zongen. Heimwee naar zijn vaderland. Eenmaal aangekomen bij het theater die avond, waren we nog ontdaan: hoe krom is deze wereld?! Ergens op deze wereld beslissen politici dat ze niet willen wijken en daarmee bepalen ze dat hele dorpen en steden ontheemd raken. Dat gevoel van heimwee en ontheemd zijn, daar kunnen wij wel een beetje mee relaten.”

Hollandse jongens
Voorlopig zijn de bandleden nog niet klaar met ‘de vreemdeling’, een thema dat sowieso goed past bij wereldmuziek. “De songs voor onze nieuwe plaat die in april uitkomt schrijven we dan ook samen met immigrantmuzikanten. We hebben onder andere al geschreven met een Koerd, een Syriër, Bosniër, een Braziliaan, Indiër en een Marokkaan. We houden ontzettend van het kleurenpallet aan culturen, verhalen, achtergronden en overtuigingen. Gaaf dat we dit mogen doen als prettige ontheemde Hollandse jongens met - heel burgerlijk – jonge kids en een rijtjeshuis!”

Ook de theatertour meemaken? Kijk hier voor tickets.

Trinity met de Keniaanse gastzangeres Neema Ntalel. Elbert: "Ze is onze muzikale joker. We beginnen altijd met z'n vieren in het theater en ineens komt ze op. Als wij een carrot cake zijn, dan is zij de witte glazuur er overheen. En als wij het landschap zijn, is zij de zon die opkomt.
Je zou het misschien niet verwachten, maar ze heeft heimwee naar Kenia. Datzelfde zien we ook bij veel vluchtelingen: ze mogen van zichzelf niet klagen, maar als ze mochten kiezen, zouden ze zo weer teruggaan."

Trinity bij het asielzoekerscentrum in Dronten.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons