Als het aardedonker is

"Ik geloof in God die zelfs in duister weg niet kwijtraakt"

We hebben er gewoon geen grip op. Sterker nog, het is eigenlijk niet te bevatten wat er aan wereldwijde terreur plaatsvindt. Honderdduizenden mensen ontvluchtten oorlog en geweld in het Midden-Oosten. En die terreur komt steeds vaker dichterbij, zoals vrijdagavond in Parijs.

Het zou je kunnen verlammen. Je kunt zo bang worden, dat je besluit om je leven in vrijheid op te geven. Mark Rutte riep ons vandaag in zijn toespraak op om te blijven doen wat we willen doen: ‘Bezoek een restaurant of concert, ga naar die voetbalwedstrijd.’ En hij heeft gelijk. Op het moment dat we ons door angst laten ketenen, hebben de terroristen hun zin gekregen.

Mag je dan niet bang zijn? Natuurlijk kan angst een hele reële emotie zijn. Maar het is de kunst om ons daar niet door te laten leiden. Zoals Matthijn Buwalda vandaag op Twitter schreef: ‘Dat er mensen zijn die angst zaaien, betekent niet dat wij die hoeven te oogsten.’ Liefde is sterker dan angst en haat.

Bidden voor Parijs
Op social media regent het steunbetuigingen voor de getroffenen. Met #PrayforParis of via het gebedsplatform MyPrayerfor laten mensen weten dat ze meeleven en meebidden. Het is mooi om te zien hoe mensen elkaar moed geven om vol te houden. We weten niet wat ons de komende tijd te wachten staan. Snelle antwoorden zijn meestal sowieso niet de beste. Maar we kunnen wel hoopvol geloven.

Ik kies ervoor te geloven in een God die zelfs in het diepste duister de weg niet kwijtraakt. Met onze vragen, emoties en angsten kunnen we ons aan Hem vastklampen. In de vaste hoop dat Hij de bron is van eeuwig licht. Juist nu het zo aardedonker is. Zoals dat oude lied zingt: ‘Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft’.

Marco van der Straten
Hoofdredacteur EO-Visie en EO.nl/geloven

Meebidden voor Parijs? Deel je gebed op het nieuwe gebedsforum MyPrayerFor.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons