Adopteer een leegstaande kerk

Nieuw project voor herbestemming kerkgebouwen

in Christelijk Nieuws

Vandaag start het project 'Adopteer een kerk', met als doel om beheerders van leegstaande kerken te helpen het gebouw goed te benutten.

De komende tien jaar dreigen rond de tweeduizend kerken leeg te komen staan. Naast een monumentale status, hebben kerken vaak veel culturele en sociale waarde voor de omwonenden en betrokkenen. Herbestemming van zo’n bijzonder gebouw is echter lang niet altijd zo gemakkelijk. Voor de stichting Behoud en Herbestemming Religieus Erfgoed en BOEi – een onderneming voor restaureren en herbestemmen van erfgoed – was dit reden genoeg om het adoptieproject te starten.

Waar beginnen?
In het project worden mensen uit de buurt, de eigenaren en anderen met ideeën voor herbestemming bij elkaar gebracht. Een expertgroep van BOEi denkt mee en geeft advies. "Veel mensen willen zich best inzetten voor een kerkgebouw maar weten niet goed waar ze moeten beginnen", licht Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur van BOEi toe in het Nederlands Dagblad. "Wij helpen hen. Want als een kerk niet wordt gebruikt, gaat het gebouw hard achteruit.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons