60-jarig jubileum Open Doors

Anne van der Bijl: ''Geen deur blijft gesloten voor het evangelie''

in Christelijk Nieuws

Open Doors is al jarenlang betrokken bij vervolgde christenen over de hele wereld. Dit jaar viert de organisatie haar 60-jarig bestaan met een feestelijke dag in de Jaarbeurs. Ook de 87-jarige Anne van der Bijl zal spreken. Anne stond aan de wieg van Open Doors en kan met recht een veteraan genoemd worden.

Christenvervolging is van alle tijden en toch lijkt het sinds het oprukken van IS heviger dan ooit. Anne van der Bijl is niet verrast over de de toename van vervolging. ''Jezus vertelde ons dat als de wereld Hem haatte, de wereld ook ons zou haten''. 

Het begin
In 1955 is Anne van der Bijl in het communistische Polen en Tsjecho-Slowakije. Hij komt daar in contact met kerken in nood en zorgt dat er bijbels komen. Het begin van Open Doors. Hij heeft geen idee dat dit werk zich zo uit zal breiden in de jaren hierna. In een interview van Open Doors zegt Anne: ''Overal waar ik ga zoek ik mijn broeders en zusters in Christus op. Ik luister naar hun verhalen, bemoedig hen en bid met hen. Als Open Doors de kerk kan helpen versterken in de verdrukking, dan doen we dat.'

Open deuren
Door de jaren heen groeit de bediening van Open Doors en komen er andere noden. Zo verzorgt Open Doors in sommige landen een theologische opleiding, en op andere plekken helpen ze christenen een eigen bedrijfje op te zetten. Anne van der Bijl zoekt in zijn leven veel leiders van radicale groeperingen op. ''Je klopt op deuren. Bedenk dat onze organisatie Open Doors wordt genoemd, omdat wij geloven dat er geen deuren gesloten zijn voor het evangelie.''

Wees wakker!
Aanstaande zaterdag 29 november is de jaarlijkse Open-Doorsdag. Duizenden christenen trekken naar de Jaarbeurs in Utrecht om hun steun te betuigen aan vervolgde christenen en hun verhalen te horen. Het thema van de dag is ‘Wees wakker!’. Joseph Bondarenko uit de voormalige Sovjet Unie, Sun-Hi uit Noord-Korea en Pastor Robert uit Iran zullen hun verhaal vertellen.

Jubileumpagina
Op de website van Open Doors is een speciale pagina geopend omtrent het jubileum. Je vindt hier het hele interview met Anne van der Bijl, een overzicht van 60 jaar Open Doors, verhalen van vervolgde christenen en nog veel meer.

Bron: opendoors.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons