Zingen op de markt over Jezus

Arie: "Mijn doel is dat velen tot Jezus komen"

in Mediatips

Straatevangelist Arie maakt midden op de markt in Scheveningen muziek voor Jezus. Vroeger was hij zeeman, reisde hij de hele wereld over en dronk hij veel. Maar toen werd hij aangeraakt door God en wilde hij niets liever dan dit verhaal doorvertellen.

"Mijn broer had een dochter met een beperking en zij ging een keer naar een christelijk zomerkamp. Daar is mijn broer tot geloof gekomen," zegt Arie. "Ik zag dat mijn broer veranderde in een goed mens, maar eerst wilde ik er niets van weten. Toch werd ik een keer aangeraakt door God." Vanaf dat moment ging Arie de straat op om over Jezus te vertellen.

Evangeliseren
Arie Knoester ging langs de deuren en maakte koffie en broodjes om uit te delen op straat. Tot 2 jaar geleden evangeliseerde hij ook in de gevangenis, 33 jaar lang. Zijn droom was om een huis te starten waar hij mensen op kon vangen. Toen hij de verslaafde zoon van een wethouder kon helpen kreeg hij een gratis huis en bus ter beschikking. De perfecte plek voor zijn eigen ontmoetingscentrum: De Rank.

Verslaafden
"Een soort crisiscentrum en straatkerk" noemt Arie het ook wel. "Zodra ze bij ons komen brengen we ze zo snel mogelijk de stad uit. Anders blijven de dealers maar langsrijden. We ontvangen de mensen, geven ze eten en betalen de trein naar de opvang." Vroeger bood Arie ook een nachtopvang aan maar dat leverde teveel problemen op met het beschermen van de verslaafden tegen hun dealers. Nu brengt hij ze naar een afkickcentrum in Zeeland.

Kerk
De kerk doet volgens Arie te weinig voor verslaafden. Mensen weten niet zo goed hoe ze er mee om moeten gaan. Vreemd, vindt Arie, "alleen al in Den Haag zijn 15.000 verslaafden." Zo herinnert hij zich nog een vrouw uit de kerk waar een jongen naast ging zitten. "Hij stonk een beetje en de vrouw schoof wat op," zegt Arie. "Maar de jongen schoof ook weer iets op en uiteindelijk zaten ze aan het einde van de bank en wist de vrouw niet meer wat ze moest doen. Maar ook die jongen is toch een schepsel van God? Dat moet je steeds voor ogen houden! Kerken zijn bang. Als een verslaafde naar de kerk gaat en mensen weten niet hoe ze met hem om moeten gaan dan gaat hij gelijk weer weg."

De afgelopen jaren heeft Arie geleerd dat de jongens als eerste tot rust moeten komen. "Door hun drugsverslaving ervaren ze overal afwijzing." In Geloof en een Hoop Liefde vertelt Arie hoe hij de straat op gaat en daar vertelt over God. Bekijk het fragment hieronder.

Arie Knoester in Geloof en een Hoop Liefde

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons