Zélf bijbelkunstenaar worden met Scripture Art

Door creativiteit dieper besef van bijbeltekst

in Mediatips

Al vanaf de oudheid schrijven christenen mooie bijbelteksten op in boekjes. Op dit moment is er een ware comeback, zij het in een hele nieuwe vorm: Scripture Art.

Het is al volop een hit in Amerika en inmiddels sijpelt het Nederland ook binnen. Tijd om erachter te komen wat dit inhoudt (6 tips volgen onderaan). Én, vooral hoe je dit zelf kunt doen. Want dát is het unieke aan deze kunstvorm – een term die Scripture Art wel waardig is.

Alles mag
Creativiteit, kleuren, bemoediging: het komt hier allemaal samen.  Het enige wat nodig is, is een mooi blaadje, een stel potloden en een fineliner.

Scripture art is het weergeven van een bijbeltekst op een creatieve manier, waardoor de tekst meer gaat spreken en beter tot je doordringt. Alles mag daarbij: verschillende lettertypes, versieringen, symbolen et cetera. Het kan op losse blaadjes, maar ook in de kantlijn van je bijbel.

Volop inspiratie
Het is niet precies duidelijk wanneer Bible Journaling – een andere term voor hetzelfde fenomeen – is ontstaan. In Amerika wordt er in ieder geval nu veel over geblogd. Tips worden uitgewisseld. Inspiratie wordt gedeeld. Uitleg via YouTube wordt niet vermeden. Er is zelfs een ‘Bible Art Journaling Challenge’ en je kunt tegenwoordig speciale ‘Journaling Bibles’ aanschaffen. Ook wel ‘Wide Margin Bibles’ genoemd.

Zelf doen
Het mooie is dat je dit allemaal zelf kunt maken. Je hebt er niet veel voor nodig én het is niet al te moeilijk. Probeer het onderstaande stappenplan eens uit en bekijk of het iets voor jou is.

1. Kies je bijbeltekst
Je kunt een van je favoriete bijbelteksten kiezen. Of je kiest ervoor om de kerntekst uit het bijbelgedeelte dat je die dag gelezen hebt, te nemen.

2. Markeer kernwoorden
Geef de belangrijkste woorden uit de tekst extra aandacht. Het zijn blikvangers in je vormgeving. Het leukst vind ik altijd om deze woorden uit te tekenen. ‘Licht’ geef ik bijvoorbeeld weer als een gloeilamp (soms met de woorden erin geschreven). Of teken een zoutvaatje en een wereldbol als het over ‘het zout van de wereld’ gaat.

3. Gebruik verschillende lettertypes
Alle lettertypes mogen: sierlijk, statig, dikgedrukt, hoofdletters. Je kunt zelf schaduw aanbrengen en 3D-effecten. Probeer ze uit op een kladblaadje en teken ze daarna na. Klik hier om te zien wat de mogelijkheden zijn.

4. Schrijf in verschillende richtingen
Schrijf je op z’n kop, schuin of achterstevoren? Geen probleem! Gebruik gerust verschillende richtingen in je creatie. Dat zorgt voor een ontspannen en speels effect. Let er wel op dat het niet te rommelig wordt.

5. Gebruik versieringen
Laat je fantasie de vrije loop gaan en breng wat versieringen aan. Denk niet te moeilijk. Een pijl, een streepje of een stippellijn brengt al sfeer aan. Je kunt ook woorden schrijven in zogenoemde ‘banners’. Typ het maar in op Pinterest.

6. Breng kleur aan (voor gevorderden)
De smaak te pakken? Gebruik naast je fineliner de kleurpotloden. Geef de woorden, versieringen of symbolen een mooi kleurtje.

Tot slot: laat je niet van de wijs brengen door de onwijs mooie voorbeelden op internet. Sluit internet af en laat je eigen ideeën boven komen. Succes!

P.S. Je kunt ook anderen blij maken met je creaties. Geef het als labeltje aan een cadeautje weg. Of stuur een zelfgemaakte kaart.

Tekst en foto's: Dianne Nolen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons