Waar was God tijdens de razzia in Putten?

Wim Bos over de Puttense razzia in Geloof en een Hoop Liefde.

in Mediatips

Op 2 oktober 1944 voeren de Duitsers in Putten ruim 650 mannen naar concentratiekampen. Het is een Duitse vergeldingsactie na een aanslag van het Puttense verzet. Wim Bos ontliep destijds de trein naar het concentratiekamp, maar hij verloor veel buren en familieleden. Nu, exact 71 jaar later, gaat Mirjam Bouwman met hem naar de kerk waar hij toen werd vastgehouden.

Het waren angstige momenten, die beslissende nacht in oktober. De kerk zat vol met mensen en niemand wist wat er ging gebeuren. Zouden de Duitsers de kerk de lucht in blazen? Zouden alle opgesloten mannen het eigenlijk wel overleven? De dominee las die nacht psalm 84 voor. Een psalm die tot de dag van vandaag nog altijd wordt gezongen bij de herdenkingen in Putten. Het is ook een psalm die veel steun geeft aan Wim Bos. Gedurende zijn leven heeft God veel in hem veranderd. Waar hij vroeger de Duitsers haatte is dat in de loop van de jaren veranderd naar vergeving. Want, zegt hij, "als God ons kan vergeven, zouden wij dan niet in staat zijn om anderen te vergeven?"

Vergeven en vergeten
Hoewel vergeven inmiddels is gelukt, is vergeten onmogelijk. Maar Wim Bos is een dankbare man. Hij is 85 jaar en denkt er gedurig aan hoe bevoorrecht zijn leven is. "Ik ben gelukkig, gezond en kan nog goed nadenken. En ik mag de Here Jezus kennen en dat is het voornaamste." Ook was het geloof erg belangrijk tijdens de verwerking van de razzia. Bekijk het fragment uit Geloof en een Hoop Liefde waarin Wim Bos vertelt over de razzia en over zijn geloof.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons