"Vliegende Spaghettimonster is geen echte kerk"

KvK ligt dwars bij oprichting satirische 'kerk'

in Christelijk Nieuws

De Kamer van Koophandel wil de kerk van het Vliegende Spaghettimonster niet erkennen als 'kerk'. Volgende KvK is het een vereniging. Daardoor loopt deze geloofsgemeenschap een aantal voordelen en uitzonderingen mis waar erkende religies wel aanspraak op kunnen maken. Het geloof is in 2005 ontstaan als parodie.

Scheppingsverhaal
Het was in eerste instantie een protest tegen een wet in Amerika die scholen verplichtte naast de evolutietheorie ook het scheppingsverhaal te vertellen, omdat de evolutietheorie teveel hiaten zou vertonen. Een natuurkundige kwam toen met het scheppingsverhaal door het Vliegende Spaghettimonster en eiste dat dit ook verteld zou worden op scholen. Al snel gingen weblogs en websites met dit monster aan de haal en werd er een echte kerk opgericht, onder meer actief in Oostenrijk en Tsjechië, waar het ook als officieel geloof geldt. Deze kerk baarde opzien omdat leden ervan met een vergiet op hun hoofd op de foto in hun paspoort willen.

Rechter
De website Retecool wil nu een officiële Nederlandse afdeling van deze kerk, maar de Kamer van Koophandel wil niet overgaan tot inschrijving als kerk, alleen als vereniging. Volgens de KvK is de kerk geen echte kerk. Om nu aan te tonen dat het wel een kerk is, moet Retecool aantonen dat het leden heeft. En daarom vragen ze mensen zich nu in te schrijven als kerklid. Als het dan nog niet geaccepteerd wordt, zijn stappen naar de rechter niet uitgesloten.

Natuurdocumentaires
In 2007 vereerde deze satirische religie de EO al eens met een bezoek. Met een 'Pastafari-processie' werd het EO-gebouw aangedaan om te protesteren tegen natuurdocumentaires waar verwijzingen naar de evolutie uit zouden zijn geknipt. 

Bron: EenVandaag/IKON/EO

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons