Ruzie maken, hoe doe je dat?

3 tips van Carianne Ros

Ruzie maken: ik heb er echt een hekel aan! En bij de ‘marriage course’ leerde ik hoe dat komt. Het blijkt dat er twee type mensen zijn als het op ruzie maken aankomt: de zogenaamde neushoorn staat voor iemand die direct zegt waar het op staat, terwijl het type egel de neiging heeft om zich terug te trekken, waarbij hij soms indirect ruzie maakt door zijn stekels op te zetten. Je begrijpt het al, ik ben een egel.

Je kunt je voorstellen dat twee neushoorns door hun directe manier van communiceren makkelijk samen ruzie maken. Maar wanneer het even flink gebotst heeft, kunnen ze het ook gauw weer vergeten.

Als je een neushoorn en een egel bij elkaar zet, dan zal de neushoorn direct confronteren, terwijl de egel zich juist daardoor (nog meer) terug gaat trekken, niets meer zegt of de kamer uitloopt.

Twee egels die ruzie maken met elkaar hebben de neiging om zich terug te trekken en soms proberen ze met scherpe opmerkingen de ander duidelijk te maken wat hen dwars zit. Als je niet oppast kan dit uitmonden in een stilzwijgende oorlog. Nu hou ik ook niet van een stilzwijgende oorlog, dus hoe kun je een conflict aangaan, zonder dat het in ruzie hoeft uit te monden? 3 tips:

1. Ga voor echte harmonie

Veel vriendschappen lopen kapot op het feit dat beide vrienden (of één van de twee) schijnharmonie verkiezen boven echte harmonie. Echte harmonie is veilig, schijnharmonie niet. Wanneer je in harmonie leeft met de ander, dan is het goed tussen jullie, maar ook in je eigen hart. Je hoeft de ander niet te pleasen om het gevoel te hebben dat hij of zij je alleen dán leuk vindt, maar je kunt gewoon jezelf zijn. En je voelt ook de veiligheid om het te kunnen zeggen als je het ergens niet mee eens bent. Je kunt alleen goede vriendschappen hebben, wanneer datgene wat je zegt en doet overeenkomt met hoe je het voelt in je eigen hart. Dus stel jezelf regelmatig vragen als: ‘Wat vind ik hier (zelf) eigenlijk van? Past het bij mij? Wil ik dit echt of doe ik het voor de ander?’

2. Ga de confrontatie aan

Hierop aansluitend is het belangrijk om in een vroeg stadium aan te geven waaraan jij je irriteert of waar je boos, verdrietig of gefrustreerd over bent. Wanneer situaties niet uitgesproken worden, dan kan een vriendschap makkelijk verzuren. Je bent eigenlijk boos, maar je zegt het niet en die boosheid gaat een heel eigen leven leiden. Wanneer jij de confrontatie aangaat met je vriend(in) over wat je dwars zit, dan heb je minder kans dat het uitmondt in een conflict. Natuurlijk kun je denken: ‘Dit is irritant, maar laat ook maar, het zal de volgende keer wel beter zijn.’ Maar wanneer dat dan vervolgens niet zo is en je zegt opnieuw niets, dan is er op een gegeven moment vanzelf sprake van de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen, waardoor je ineens de hele inhoud van ‘toen deed je dit en toen zei je dat…’ over iemand heen kiepert. Grote kans dat je vriend(in) geen idee heeft waar jij het over hebt als je maanden later alsnog met verwijten komt…

3. Bid ervoor

God houdt van eenheid tussen mensen. Menselijkerwijs kunnen we ons soms zo enorm laten opfokken en irriteren, dat we al snel kunnen vinden dat het ons recht is om boos te zijn op de ander. Maar God denkt daar vaak heel anders over. Hij wil dat we ook kijken naar de fouten die wij zelf hebben gemaakt in de vriendschap. Het lijkt misschien een dooddoener, maar niets geeft meer rust dan een confrontatie of conflict eerst bij God neer te leggen, voordat je naar de andere persoon gaat. Wanneer we gaan bidden, dan zal God niet alleen in het hart van de ander werken, maar ook ons eigen hart verzachten en troosten. Hoe hopeloos een situatie ook lijkt: bid ervoor, blijf ervoor bidden en zie uit naar Gods heling.

Auteur: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons