'PKN-kas loopt over, tijd voor investeringen'

"Tussen de 1 en 2 miljard euro op de bankrekeningen"

in Christelijk Nieuws

De gemeentes van de Protestantse Kerk in Nederland zitten goed bij kas, maar moeten dat geld snel financieel duurzaam investeren om de toekomst van de kerk zeker te stellen. Dat blijkt uit onderzoek van Marten van der Meulen van de Protestantse Theologische Universiteit.

De kas van de gezamenlijke kerken loopt over. ,"Experts die wij spraken schatten dat landelijk gezien ergens tussen de 1 en 2 miljard euro op de bankrekeningen van protestantse gemeentes staat. Dat is een fors bedrag'', aldus Van der Meulen in zijn rapport: Krimpende middelen en toch vitaal. Het gaat bij het aangetroffen vermogen puur om geldmiddelen en niet om onroerend goed, beleggingen, fondsen en diaconale gelden, benadrukt hij.

Het "geld dat op bankrekeningen zit te wachten'' moet op een financieel duurzame manier worden geïnvesteerd, zegt Van der Meulen, en het lijkt volgens hem nu de juiste tijd daarvoor. Teruglopende ledenaantallen en daarmee teruglopende inkomsten zorgen ervoor dat de kerkbalans onder toenemende druk zal komen te staan.

Samenwerken
Verschillen in rijkdom tussen de afzonderlijke kerkgemeentes staan investeren in de weg. Regionale samenwerking en investeren in de eigen regio bieden in die gevallen mogelijk een oplossing. "Het is belangrijk dat lokale gemeentes zelf zeggenschap houden over hun eigen geld. Fondsen met een duidelijke regionale inbedding en focus zouden het geld dat in de regio aanwezig is, maar nu op bankrekeningen van enkele rijke gemeentes staat, kunnen losweken'', denkt Van der Meulen.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons