Ook behoefte om belangrijk te zijn? Lees dit boek!

Marlies bespreek 'Meesterwerk' van John Ortberg

Kan jij het nog bijhouden? Zoveel nieuwe boeken die verschijnen. Interessant voor jou als gelovige die midden in het leven staat, of niet? Marlies helpt je op weg door elke twee weken een boek te bespreken. Doe je voordeel met haar aanbevelingen.

Deze keer bespreekt Marlies een boek van John Ortberg: Meesterwerk, Gods beste versie van jou.

Waar gaat het boek over?
Predikant John Ortberg moedigt me aan om eens wat minder mijn best te doen om bijzonder te zijn, maar gewoon te zijn wie God wil dat ik bent: mezelf. Dit aan de ene kant zo simpele, en aan de andere kant ongelooflijk moeilijke proces - beschrijft John met veel humor en voorbeelden.

Kern:
Pas als ik mijn gebrokenheid erken en van daaruit ruimte geef aan Gods aanwezigheid in mijn leven, word ik de mij die ik wil zijn – en die God wil dat ik ben.

Leesplezier:
Ortberg heeft de gave om geestelijke processen op een heel eenvoudige en dichtbije huis-tuin-en-keukenmanier te beschrijven. Hij deinst er ook niet voor terug om zichzelf op de hak te nemen. Bij veel theologische boeken is het prettig om na een hoofdstukje lezen het boek opzij te leggen, maar bij dit boek is dat niet nodig.

‘Al lezend word ik meegenomen in een echtelijke discussie’

Spannende date
Al lezend word ik meegenomen in een echtelijke discussie, een kapot brandalarm in huis, een spannende date… en in al die concrete voorbeelden maken duidelijk hoe diep Gods liefde is voor gebroken mensen.

Deze zin maakt indruk:
“God heeft je gemaakt om jou te zijn. Als je leven voorbij is, zal Hij je niet vragen waarom je Mozes niet was, of David, Ester, Henri Nouwen of Trevor. (…) Als ik toe groei naar de mij die ik wil zijn, word ik bevrijd van de mij die ik veins te zijn. Ik doe niet langer mijn best om mensen ervan te overtuigen dat ik belangrijk ben, terwijl ik stiekem bang ben van niet.” 

Conclusie:
Het stukje dat me echt raakte, was de passage waarin John eerlijk vertelt hoe graag hij een leider wilde zijn, maar daar tegelijkertijd voor zijn gevoel steeds in faalde. En hoe hij op een dag, met pijn vanuit zijn tenen, dat diepe verlangen losliet en voor God neerlegde.

Ik herken zo sterk die behoefte om ‘groot’ te willen zijn. De uitdaging voor elke dag is om klein te durven zijn, en Gods geest groot te laten zijn in mijn leven. Dit boek gaat nu van hand tot hand op de redactie, maar ik hoop het later opnieuw een keer open te slaan!

Marlies geeft dit boek 4,5 van de 5 sterren.

Meesterwerk, Gods beste versie van jou, John Ortberg
Uitgeverij Ark Media, ISBN 9789033800825, Paperback, 320 pagina’s

Meer boekentips lees je maandelijks in Eva-Magazine.
Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons