Maak het verschil!

5 tips om ongelovigen te bereiken

in Geloven

Hoe bereik je ongelovigen? Hoe kunnen christenen meer invloed uitoefenen in de samenleving? Met deze vragen is de Zuid-Afrikaanse voorganger Alan Platt al ruim twintig jaar bezig.

Zijn kerk Doxa Deo telt 30.000 leden, verspreid over negen verschillende steden. Doxa Deo heeft projecten om werklozen aan werk te helpen, 7 weeshuizen en ook een aantal scholen. Hoe komt het dat deze gemeente zoveel succes heeft buiten de kerkmuren? 

Alan Platt heeft door de jaren heen veel geleerd, met name door het Bijbelverhaal van de ‘wonderbare spijziging’. 

We spreken Alan Platt op een leiderschapsbijeenkomst in Zwolle. Hij geeft ons 5 tips om ongelovigen beter te bereiken. 

1. Verander je houding
De discipelen waren bezorgd omdat de menigte geen eten had en wilden de mensen daarom wegsturen: de leerlingen dachten niet dat zij een verschil konden maken. Maar Jezus had medelijden en gaf de menigte te eten. Volgens Alan Platt is dit het eerste principe: "We moeten onze houding veranderen."

2. Maak een plan
Jezus zei tegen de discipelen dat ze de mensenmassa moesten opdelen in groepen van 50 en 100. We weten niet precies waarom hij dat deed, maar hij moet er een reden voor hebben gehad. Zo moeten wij ook een goed plan hebben als we een verschil willen maken. Voor Platt was een belangrijke eerste stap beseffen dat hij het niet alleen kon en samen moest werken met andere kerken. 

3. Klein initiatief, grote impact
"Vaak starten we niet met een initiatief omdat we denken dat we geen verschil kunnen maken", zegt Platt. “Maar de discipelen moesten beginnen met het afbreken van stukjes brood, ook al leek dat in het begin nutteloos. Zo moeten wij ook gewoon beginnen. Een klein initiatief kan uiteindelijk een grote impact hebben.“

4. Wees vrijgevig
God wil door jou heen anderen zegenen. De discipelen hielden twaalf manden met brood over, en die gingen weer ergens anders heen. "Eén van de grootste problemen in de kerk is dat we ons eigen wereldje willen beschermen, terwijl we juist verder komen als we zien dat anderen ook goed werk doen en wij hen daarin steunen” aldus Platt.

5. Invloed
Na het wonder stuurde Jezus de discipelen naar de andere kant van het meer van Galilea. Een goede Jood ging daar in die tijd niet naar toe, dit gebied stond bekend als heidens. De discipelen waren hier eerder geweest, toen werd er één man bevrijd van demonen. Nu gaan ze opnieuw en komen duizenden mensen naar Jezus luisteren.

"God geeft ons sleutels om invloed uit te oefenen in de samenleving, ook waar dat niet gemakkelijk is of voor de hand ligt." Als voorbeeld noemt hij de huidige vluchtelingencrisis: "Het is een geweldige kans voor de kerk. Ik geloof dat als de vluchtelingen de liefde van Jezus zien in de kerk, veel mensen tot geloof zullen komen" aldus Alan Platt.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons