"Laat ons niet in de steek"

Joël Voordewind bezoekt christelijke vluchtelingen in Irak

in Christelijk Nieuws

‘Laat ons niet in de steek,’ zegt vader Daniël als hij afscheid van mij neemt. De woorden blijven nog een tijd in mijn gedachten doorklinken. Hij is de priester van een kerk in een stad in Noord-Irak – ook wel Kurdistan genoemd – waar ik op bezoek ben om de vluchtelingensituatie met eigen ogen te zien.

Als gevolg van de vele crises die hier de afgelopen jaren speelden en nog steeds aanhouden, is de instroom van vluchtelingen in Kurdistan enorm. De Koerdische regio, met zelf ongeveer vier miljoen inwoners, heeft het afgelopen jaar maar liefst 3,2 miljoen vluchtelingen uit andere delen van Irak. Velen van hen verlieten hun huis voor het geweld van Islamitische Staat.

Wel onderdak, geen vooruitzicht
Er zijn lichtpuntjes. Sinds ik hier vorig jaar was, lijkt de situatie hier en daar wat verbeterd. Toen zaten de vluchtelingen overal in tenten en in niet meer dan ‘halve’ gebouwen. Nu hebben alle mensen onderdak gevonden. Veelal in wooncontainers, maar ook in leegstaande gebouwen. Sommigen huren zelfs kleine appartementen, met een huurprijs van zo’n 700 dollar.

Ik ben onder de indruk. Door de inspanningen van onder meer WorldVision en de Verenigde Naties kunnen veel kinderen inmiddels een paar uur per dag naar school. Een aardig deel van de ontheemden vindt (tijdelijk) werk. Maar de toekomst blijft onzeker.

Opvang in de achtertuin
Het bezoek aan de kerk van priester Daniël is later op dezelfde dag. In de achtertuin van de kerk heeft hij een vluchtelingenkamp opgezet, waar hij zo’n 550 mensen opvangt. Toen ik hem vorig jaar bezocht, zaten de mensen nog in tentjes, nu hebben zij kleine wooncontainers; een stap in de goede richting. Maar comfortabel is het leven in de kerktuin zeker niet.

Dat zie ik ook aan de moeder van de elf maanden oude Douglas, die uit Qaraqosh vluichtte voor IS. Haar zoontje werd geboren in het kamp en is veel te klein voor zijn leeftijd. Hij lijkt ondervoed. Dat kleine jongetje zo te zien baart me grote zorgen. Vooral omdat ik te horen krijg dat het uitgeven van voedselbonnen over een paar maanden stopt, omdat de fondsen daarvoor opraken. Dan is het ook in het kamp dus écht op.

Seksslavinnen
Veel van de vluchtelingen zijn christenen die uit hun dorpen op de Ninevehvlakte en Mosul zijn verdreven door IS. Zo kom ik Noël tegen, bij een voedseldistributiepunt van de VN en WorldVision in een stad die we bezochten. Hij moest halsoverkop vluchten uit Qaraqosh, een dorp in de buurt van Mosul. Hij vluchtte met zijn vrouw, drie dochters en drie zonen.

Het meest bang was hij, zo vertelde Noël, dat zijn dochters ontvoerd zouden worden om als seksslaven te worden verkocht. Noëls verhaal brengt de schokkende realiteit angstaanjagend dichtbij.

"Hier zit een geloofsgenoot die een goed leven had"

Hand ophouden
Hier zit een geloofsgenoot die een goed leven had. Hij had twee huizen en een groot stuk landbouwgrond. Nu moet hij tot zijn schaamte zijn hand ophouden voor één voedselbon per gezinslid. Zijn zoons klussen zoveel als mogelijk bij.

Laat ons niet in de steek
Priester Daniël straalt desondanks nog steeds hoop en passie uit. Gedreven door de liefde zorgt hij voor zijn christelijke broers en zussen. Dat is nog eens geloof in actie. Maar ook hij kan dit niet alleen. ‘Help ons met beter onderwijs en betere huisvesting.’ zegt hij. ‘Laat  ons niet in de steek.’

Joël Voordewind (twitter / ChristenUnie)

 

Foto's
De foto's bij deze blog zijn gemaakt door fotograaf Anne Paul Roukema. Anne Paul vergezelt Joël Voordewind bij zijn reis naar Irak.

Bemoedig een Irakese christen
Naast bidden kun je nu ook direct gelovigen in Irak en Syrië ondersteunen met een bemoediging. Schrijf online een bemoediging. Deze worden vertaald en naar Irakese en Syrische vluchtelingen gebracht.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons