"Kroeg is eigenlijk een mini-kerk"

Liesbeth Spoor: "Sfeer is anders, maar gesprekken zijn net zo mooi"

in Mediatips

Liesbeth Spoor is kroegbaas én christen. 'Een mini-kerk' noemt ze de kroeg zelfs, omdat ze mooie en diepgaande gesprekken met de mensen heeft. In Geloof en een Hoop Liefde vertelt Liesbeth over 'geloven in de kroeg'.

Aan het Waagplein in Alkmaar ligt café ’t Hartje, al sinds 1981. De eigenaresse is Liesbeth Spoor. Hoewel kroegbazen vaak worden geassocieerd met ruige en stoere mannen is dat in deze kroeg anders. Zodra je Liesbeth leert kennen kom je er achter hoe belangrijk het geloof voor haar is. Ze heeft vaak goede gesprekken met de bezoekers, ook over God en de kerk. Niet door het op te dringen, maar door te vertellen hoe het haar zelf helpt. En thuis denken de bezoekers daar nog regelmatig over na. Liesbeth: "Ze komen er altijd op terug hoor! Altijd."

Minderwaardigheidscomplex
"Een café is niet alleen maar voor de lol en een drankje," zegt Liesbeth. Ze komt veel in aanraking met voornamelijk jonge mannen en vrouwen met een groot minderwaardigheidscomplex. Ze vertellen over zichzelf dat ze niets voorstellen. "Niemand ziet mij staan, alles is mislukt, ik krijg geen relatie, ik ben te dik, ik tel niet mee, en ga zo maar door." Juist die mensen probeert Liesbeth een fijn gevoel te geven. Een gevoel dat je erbij hoort en de moeite waard bent. Dat kan alleen al door een klein gesprekje te voeren en naar hun verhaal te luisteren.

Dronken
Dat mensen makkelijker praten dankzij de alcohol weet Liesbeth maar al te goed. Hoewel ze zelf amper drinkt begrijpt ze dat het voor anderen ontspanning is. "Zolang het maar niet doorslaat." Helaas is het niet altijd gezellig en leuk in een kroeg. Liesbeth: "Ik vind het moeilijk om met mensen om te gaan die dronken zijn, agressief zijn of drugs gebruiken. Daar irriteer ik me echt mateloos aan. Maar de leuke momenten en gesprekken voeren de boventoon dus dat neem ik dan maar voor lief."

Geloof
Maar hoe is het geloof voor Liesbeth zelf? "Ik loop wekelijks de kerk in. Dat heb ik nodig en dan kan ik er weer tegenaan. De tijd vliegt daar voorbij. Ik laat alle mensen de revue passeren en daar bid ik dan voor." Ook probeert ze positief te blijven en open te staan voor iedereen. Als portier bij de ingang van het café probeert ze een negatieve sfeer om te buigen naar een positieve sfeer. "Geweld of schelden hoeft niet, het kan ook anders!"

De man van Liesbeth is niet gelovig en dat vind ze soms moeilijk. Ze kan haast niet voorstellen dat hij leeft zonder te geloven. Maar toen Liesbeth ooit begon met Bijbel lezen werd het voor haarzelf duidelijk: "Het geloof klopt gewoon. Ik haal er energie uit en het is altijd bij me!"

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons