"Kerk-zijn moet gaan over Gods liefde en vergeving"

Bisschoppensynode krijgt lof én kritiek van Paus Franciscus

in Geloven

Paus Franciscus is blij dat er enige beweging zit in de katholieke doctrine, maar hij heeft ook kritiek geuit op conservatieve kardinalen en bisschoppen die hun "harten sluiten" voor de zorgen van gewone gelovigen.

Rooms-katholieke bisschoppen zijn voor meer openheid jegens mensen die gescheiden en opnieuw getrouwd zijn. Dat is een van de uitkomsten van de bisschoppensynode over het huwelijk en het gezin die de afgelopen drie weken plaatsvond in Rome.

Gesloten harten
Paus Franciscus spreekt zijn waardering uit voor het resultaat, maar hekelde in een afsluitende toespraak rigide kerkleiders die ,,hun kop in het zand steken'' en zich achter doctrines verschuilen. Hij zei dat de synode ,,gesloten harten'' aan het licht had gebracht.

Franciscus maakte daarbij wederom duidelijk dat pastorale zorg veel belangrijker is dan ten koste van alles vasthouden aan de kerkelijke leer. "Door de synode beseffen we dat het niet gaat om de letter, maar om de geest, niet om ideeën maar om mensen, niet formules, maar om Gods liefde en vergeving." 

Homoseksualiteit
De verklaring over de nieuwe houding van de kerk naar hertrouwde mensen toe werd na stemming opgenomen in het slotdocument van de synode. 178 bisschoppen stemden voor en 80 bisschoppen stemden tegen. Het slotdocument veroordeelt discriminatie van homoseksuelen maar dat is niet nieuw voor de kerk. Het document herhaalt ook het standpunt van de kerk dat er ,,geen basis bestaat'' voor het homohuwelijk.

Bron: ANP / NOS

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons