"Jezus gaf mij wat Boeddha en Shiva niet deden”

Hesli zag het leven niet meer zitten. Totdat God kwam.

in Mediatips

Hesli Nataniël zet zich in zijn jeugd af tegen de maatschappij. Als teruggetrokken jongen zit hij in de hippie-wereld, vol 'peace, love en happiness'. Maar écht gelukkig wordt hij daar niet van. Hij voelt zich afgewezen, krijgt paniekaanvallen en raakt steeds depressiever. Ook komt hij in aanraking met verkeerde vrienden, cocaïne en spirituele muziek. Totdat hij niet meer weet hoe hij verder moet.

In de jaren 80 ontmoet Joyce, de moeder van Hesli, een verkeerd vriendje in de krakerswereld. Ze wordt door hem mishandeld en haar familie maakt zich grote zorgen. Nadat ze bij hem wordt weggehaald blijkt ze zwanger te zijn. Hesli wordt geboren, zes weken te vroeg. Hij groeit op, zonder zijn biologische vader ooit te zien. Als hij 1,5 jaar oud is leert hij een stiefvader kennen. Maar na een huwelijk van twaalf jaar scheiden zijn ouders opnieuw. Dat hakt er bij Hesli diep in.

Nadat Hesli op zichzelf gaat wonen zit hij meer in de koffieshops dan in de klas. Met veel schulden en zonder geld komt hij op straat te staan. Hij zoekt overal zijn geluk: in paddo’s, LSD, cocaïne en spirituele mantra muziek. Maar het helpt hem niet. Hij raakt bevriend met Armand: de zanger van de bekende hit 'Ben ik te min'. Twee mannen die zich beide afzetten tegen de maatschappij. Maar met Hesli gaat het slechter en slechter. Hij blowt veel en het krakerspand waar hij in woont wordt opgedoekt vanwege de vele vechtpartijen, uitbuitingen van vrouwen en stevige drugshandel die er plaatsvindt. Hij raakt in een zware depressie en zelfs zijn moeder weet niet meer waar hij is of waar hij mee bezig is. Hesli ziet het leven niet meer zitten.

Tijdens oud en nieuw in 2007 moet Hesli knokken voor zijn leven: hij heeft zichzelf een overdosis gesnoven en gedronken. Weken vol angst en paniek volgen. Totdat zijn moeder, die ten einde raad is, hem meevraagt naar De Bron: een kerk die ze de laatste tijd steeds vaker bezoekt. Met angstige ogen en verkrampte schouders komt Hesli binnen. Maar dan wordt er voor hem gebeden. Hij ziet een wit licht en ervaart een rust die hij nog nooit meemaakte in elke aanroep naar Boeddha, Shiva of wat voor spirituele muziek dan ook.

In De Verandering spreekt Kefah met Hesli. Hoe gaat het met hem en hoe ziet hij God nu? En hoe gaat hij om met zijn vroegere vrienden die denken dat hij gek is geworden? Ook ontmoet hij Auke: een oude jeugdvriend die hij vanaf zijn donkere periode niet meer heeft gezien.

Hesli in De Verandering | zaterdag 10 oktober om 18.20 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons