"Ik verkocht drugs aan de Rolling Stones"

Geweld was Ferry’s handelsmerk, totdat God hem veranderde

in Mediatips

Hij rooft op straat om aan zijn geld te komen. Hij steekt iemand neer omdat 'zijn gezicht hem niet aanstaat'. En zijn trouwringen verkoopt hij op zijn trouwdag stiekem voor drugs. Ferry Kotadiny is de koning van de onderwereld.

Als het gezin Kotadiny in 1962 verplicht naar Nederland moet verhuizen verandert hun gezinsleven compleet. Van een groot huis en erf in Nieuw Guinea naar een kleine kamer in Amsterdam. Ook Ferry Kotadiny kan zijn draai niet vinden. Als kwajongen mist hij de vrijheid uit zijn thuisland en is hij in Nederland gebonden aan allerlei regels. Zijn agressie tegen Nederland groeit en hij zint op wraak tegen de maatschappij.

Geweld
"Ik vond het heerlijk om bloed te zien," zegt Ferry over zijn jeugd. Al op de basisschool lokt Ferry vaak vechtpartijen uit. Wat later in zijn jeugd is hij altijd te vinden in het nachtleven, inclusief vechtpartijen en politie. Hij deinst voor niets en niemand terug. Als er gevochten moet worden staat hij vooraan. Het gaat van kwaad tot erger en zijn agressie loopt compleet uit de hand. Zijn verkeerde vrienden maken de situatie er niet beter op. Geweld is Ferry’s handelsmerk.

Amsterdamse onderwereld
"Als er ergens veel geld mee te verdienen is, dan is dat met drugs" dacht hij. In korte tijd wordt Ferry een grote dealer. Samen met vrienden handelt hij in hasj, marihuana en heroïne. Brutaal als hij is belandt hij zelfs backstage bij de Rolling Stones. Tijdens hun concerttour in Nederland verkoopt hij drugs aan Mick Jagger. Maar niet alleen de drugshandel trekt hem aan: hij handelt ook in vrouwen en wapens, hij berooft banken en andere dealers en hij steekt mensen neer. Maar nadat Ferry weer eens vrijkomt uit de gevangenis maakt hij een grote fout: hij gaat niet alleen drugs dealen, maar ook drugs gebruiken. Hij verandert in een straatarme junk.

Depressie
Ferry was in die tijd getrouwd en zijn vrouw ziet hem steeds dieper zinken. Hij snuift cocaïne terwijl zijn kinderen om de tafel lopen en hij wordt steeds depressiever. De angst voor een zelfmoordpoging wordt groter en groter. Totdat Ferry in een huissamenkomst terecht komt. Hij maakt een dienst mee waarin hij God ontmoet en niks anders kan doen dan huilen. Binnen enkele momenten verandert er veel.

Ferry Kotadiny:

"Als jouw Jezus mij wil genezen moet hij het nú doen"

De Verandering
De jaren 70 van de vorige eeuw liggen inmiddels ver achter ons. Kefah Allush gaat in De Verandering op zoek naar Ferry, zijn vrienden en familieleden. Bang hoeft Kefah niet te zijn: Ferry heeft zijn criminele verleden ingeruild voor een ander leven: met Jezus. Hij is nu zelfs evangelist. Maar hoe kan hij zo radicaal bekeerd zijn? En hoe gaat hij om met het feit dat hij zoveel mensen leed heeft aangedaan? Ook is er na jaren tijd een verrassende ontmoeting tussen Ferry en de voorganger die hem vroeger zo gesteund heeft.

Ferry Kotadiny in De Verandering | zaterdag 17 oktober om 18.24 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons