Havenpastor bemoedigt schippers op zee

Geloofsgesprekken in harde scheepvaartwereld

in Mediatips

Stoere mannen op woeste zeeën: dat is het romantische beeld van schippers op zee. In de praktijk werken ze de hele dag keihard door, wekenlang en ver weg van huis. Ank Muller is havenpastor en gaat de schepen langs om in gesprek te gaan met de bemanningsleden.

"Onderling zijn het stoere mannen die misschien niet zo snel hun kwetsbaarheid laten zien, maar bij ons kan dat wel."

Ank Muller:

In de haven van Vlissingen ligt het Zeemanshuis Flying Angel. Een plek waar Ank, samen met haar man, elke avond bemanningsleden uit de haven ontmoet. Er is een winkel, bar, kapel en een bibliotheek waar boeken en bijbels in allerlei talen te vinden zijn. Elke zondag organiseert Ank een Engelstalige dienst. Ook gaat ze de schepen op om met de bemanning te praten over hun familie, problemen, zorgen en angsten. En, soms ook over God.

Aandacht
In deze harde en seculiere wereld probeert Ank de christelijke taal niet zo snel te gebruiken. "Dat heeft niet zoveel zin. Maar we zijn iemand die de bemanning aandacht geeft en je merkt dat ze dat raakt." Ook weten de mensen dat ze een christelijke organisatie zijn. "We zitten in 260 havens en dan gaan de gesprekken ook wel eens over het geloof. Onderling zijn het stoere mannen die misschien niet zo snel hun kwetsbaarheid laten zien, maar bij ons kan dat wel."

Moeilijkheden
"We hebben het vaak over de moeilijke gezinssituaties, omdat de mannen meestal lang van huis zijn. Ze kampen met een schuldgevoel en vragen zich af wat God daarvan vindt. Dan probeer ik ze na te laten denken en te bemoedigen. Laatst werd ik door een kapitein gevraagd om naar hem te komen. Dat gebeurt natuurlijk niet zo vaak dat een kapitein zelf naar je vraagt. Zijn dochtertje was ziek en daar wilde hij over praten en voor bidden."

Praktisch
Ank brengt het geloof in de praktijk tijdens haar werk. Ze was op zoek naar een plek waar je naar buiten gericht bent. Het werk buiten een gewone kerkgemeente trekt haar aan. Na haar studie theologie is ze daarom gaan werken voor de 'Mission to Seafearers', een initiatief vanuit de Anglicaanse kerk.

Bekijk het fragment met Ank uit Geloof en een Hoop Liefde:

Geloof en een Hoop Liefde is te zien op maandag t/m vrijdag om 17.10 uur op NPO 2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons