Grenzen aangeven

Hoe doe je dat? 3 tips van Carianne

Voor de een is het makkelijk, voor de ander niet: grenzen aangeven. Als je goede vriendschappen wilt, dan is het van belang dat jullie elkaars grenzen respecteren. En dat begint bij het kennen van wat je eigen grenzen zijn.

Wat vind jij belangrijk? Wat zijn jouw normen en waarden? Zorg ervoor dat je je in elk geval aan je eigen normen en waarden houdt, zodat je daarmee ook uitstraalt dat je het belangrijk vindt. Oftewel: als jij het belangrijk vindt dat de ander punctueel is, zorg er dan voor dat jij dat zelf ook bent. Wil jij graag dat er niet over je geroddeld wordt? Roddel dan zelf ook niet. 

Wanneer je in een vriendschap beiden je grenzen aan kunt geven, dan geeft dat veiligheid: je luistert naar elkaar en je toont respect voor elkaar. Soms zul je wellicht water bij de wijn moeten doen, omdat je nou eenmaal met twee verschillende mensen te maken hebt, maar wanneer je elkaar daarin afwisselt, dan is er evenwicht.

Hoe kun je je grenzen aangeven? 3 Tips:

1. Wees duidelijk

Halfslachtig mompelen wat jij belangrijk vindt, zal je vriend(in) niet begrijpen. Zeg duidelijk wat jij belangrijk vindt en hoe je het graag wilt hebben. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het niet fijn als je zo laat op onze afspraak komt en mij hier laat wachten.’ Beter is het nog, om er een verzoek aan vast te plakken, zoals bijvoorbeeld: ‘Zou je alsjeblieft de volgende keer op tijd willen komen?’ Of, als je de ander tegemoet wilt komen: ‘Zou je mij in elk geval even kunnen laten weten dat je later komt? Dan kan ik nog wat anders gaan doen voordat we elkaar zien.’

2. Wees eerlijk

Er zijn best veel mensen die om de waarheid heen draaien: ze zeggen niet werkelijk wat ze nou eigenlijk willen. Zeker in vriendschappen werkt dit zeer ondermijnend, want jij kan denken dat je een goede vriendschap hebt, terwijl je vriend(in) zich telkens irriteert of frustreert over iets wat je doet. Dat zijn vooral mensen die harmonie belangrijk vinden en die bang zijn om de harmonie te verliezen wanneer ze echt eerlijk zijn over wat ze fijn zouden vinden en wat niet. Ze zijn bang dat de ander het raar zal vinden of dat diegene niet aan hun verzoek tegemoet wil komen. 

3. Wees respectvol

Het makkelijkst is een vriendschap waarbij jullie grenzen op elkaar lijken. Want jouw grenzen zijn belangrijk, maar die van je vriend(in) ook. Ga respectvol om met de grenzen van de ander. Soms kan het zijn dat je het wellicht wat ‘star’ vindt, of ‘streng’, of juist ‘te los’, maar het is helemaal niet erg om in een vriendschap verschillende grenzen te hebben. Wanneer het je stoort, dan is het van belang dat je het bespreekbaar maakt.

Auteur: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons