"Geen asielzoekers in Joodse buurt"

CJO noemt opvang "vragen om problemen"

in Christelijk Nieuws

Het Centraal Joods Overleg (CJO) en plaatselijke Joodse organisaties maken zich zorgen over de opvang van 400 vluchtelingen in Amstelveen. Volgens Ron van der Wieken van het CJO gaat het om vluchtelingen uit Syrië en Irak waar “officiële kanalen zich zeer negatief over Joden uitlaten”.

Afgelopen weekend maakte de gemeente Amstelveen bekend dat ze 400 asielzoekers willen opvangen in een leegstaand kantoorpand. Het CJO benadrukt dat het een warm voorstander is van de opvang van vluchtelingen, maar vindt de gekozen locatie aan de Laan van Kronenburg "niet verstandig". Die ligt in een buurt van de grootste Joodse gemeenschap in Nederland. Er staan meerdere synagogen, Joodse scholen, koosjere restaurants, koosjere winkels en een Joodse begraafplaats.

Het CJO wijst erop dat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) uitgaat van een verhoogde kans op terreuraanslagen op Joodse instellingen en dat die daarom al langere tijd onder strenge bewaking staan van onder meer de Koninklijke Marechaussee. "Het merendeel van deze dreiging is afkomstig van individuen en organisaties uit landen waar de huidige asielzoekers vandaan komen", aldus het CJO.

De Joodse organisaties willen bijdragen aan de integratie van vluchtelingen door het gesprek aan te gaan met asielzoekers over "de tolerante en pluriforme samenleving waarin zij nu terecht zijn gekomen".

Vorige week uitte de VVD Amsterdam-Zuid ook al hun zorgen over de voorgenomen opvang. "Geen goed plan", stuurde fractievoorzitter Ron Eisenmann in een twitterbericht naar de gemeente Amstelveen.

Bron en foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons