Fotoserie 'ik zing mijn favoriete lied'

‘Ik krijg kippenvel van dit nummer"

in Mediatips

Zingen voor God doen ze allemaal met heel hun hart. En dan maakt het niet uit of je Hem eert met een psalm, Opwekkingslied of rauw rocknummer. Fotograaf Eljee heeft de eer om deze zingende mensen in een flits te vangen.

Onderstaande fotoserie is een initiatief van fotograaf Eljee in samenwerking met EO-Visie.

Ellen Laninga

Lied: Ben je bereid, Marcel en Lydia Zimmer > En wil je zijn, wie ik wil die je zijn zult. Ook al raak je alles kwijt…

Ellen: "Dit zou een mooie kop zijn voor deze fotoserie: ‘Ik kan niet meer, Heer, houd mij vast!' Dit lied dat ik gekozen heb, zong mijn broer Peter vaak als aanvulling op zijn preek. We zongen het ook vaak samen. Maar wat verandert een lied als je broer sterft. Ik kan vaak niet meer zingen. Ik ben zelf schrijver van liederen en dat ligt compleet stil na zijn overlijden – tot de afgelopen weken. Het begint weer te borrelen en er ontstaan weer woorden en klanken.'

  • Peter van der Veer, zoon van ds. Arie van der Veer, overleed op 8 juni heel plotseling. Op dit filmpje zingt hij ‘Ben je bereid’ na een preek.

Rosanne Veldwijk

Lied: Below My Feet, Mumford and Sons > When I was told by Jesus all is well, so all must be well

Rosanne: “Bijna drie jaar geleden had ik mijn coming out in een behoorlijk christelijk wereldje. Ik ben bij de mensen van wie ik hou langsgegaan om dit persoonlijk te vertellen. Elke keer als ik onderweg was, in spanning, onzekerheid en met angst voor afwijzing, luisterde ik dit nummer. Het gaf me kracht, rust, zekerheid en veiligheid bij God. Het voelde als een belofte: 'When I was told by Jesus all is well, so all must be well’. Dit nummer is inmiddels een symbool geworden voor die periode.”

Matthijs Hemink

Lied: Draag me, Damascus > Dus ik kniel in het stof, wil U vragen om me tot aan m’n laatste dag te dragen

Matthijs: “Ik ben rapper bij Damascus en schreef het nummer Draag me vijf jaar geleden, omdat ik aardig aan de grond zat vanwege burn out-klachten. Alle houvast viel weg en ik vroeg me af wat mijn relatie met God nog voorstelde. Maar Hij droeg me. Ik geloof nu anders dan toen; het is rauwer geworden. Bizar dat dit heel persoonlijke nummer nu genomineerd is voor een Zilveren Duif. Dat is best eng. Die kwetsbaarheid matcht niet met het beeld dat veel mensen van hiphop hebben. Toch laat ik het gebeuren, zodat het anderen kan helpen.”

Vera Heimel

Lied: Majesteit, Opwekking 181 > Volk van God, kom en breng lof. Aan Jezus, de koning. Majesteit, groot is zijn majesteit

Vera: "Het voelde alsof ik in de hand van God naar boven werd getild. Ik kan helemaal niet zo mooi zingen, heb rimpels, maar toch vond ik het heel bijzonder om zingend op de foto te gaan. Mijn geloof is namelijk zo verrijkt door God te aanbidden met worship-liederen. Vijf jaar geleden, middenin een erge stressperiode, mochten mijn zus en ik via muziek Jezus van heel dichtbij ervaren en dat is nooit meer verdwenen. Zijn liefde sloeg in als een bom in mijn hart en dat ontroert me nog steeds.”

Nadine Willemsen

Lied: No longer slaves, Bethel Music > I'm no longer a slave of fear, I am a child of God

Nadine: “God was mij vergeten, zo voelde het; ik herkende mezelf niet meer. In die toestand belandde ik vorig jaar met een ernstige depressie in een kliniek, terwijl het vlak daarvoor zo goed met me leek te gaan. Ik was meer dan 30 kilo afgevallen en kreeg zelfs een relatie. Toch zakte ik – door enorme angst en onzekerheid – onverwacht diep weg. Het zwarte gat was zo diep dat ik zeker wist dat ik vorig jaar Kerst niet zou halen. Ik kon niets meer, was boos en had niets meer met zingen.

Drie maanden in een kliniek volgden en nog altijd ben ik hard op weg naar herstel. Dit lied luisterde ik na mijn ontslag. Jarenlang heb ik me laten leiden door angst, maar nu kan ik echt zingen: ‘I'm no longer a slave of fear, I am a child of God’. Niemand vertelt mij meer dat ik altijd maar bang moet zijn, dat dingen me niet gaan lukken of dat ik niet goed genoeg ben. Ik bén een kind van God.”

Peter de Vos

Lied: Sweet Holy Spirit, Newworldson > Well I'm down on my knees, and this is coming from my soul, yes it is Sweet Holy Spirit, said come make me whole

Peter: “Op 14 juni ben ik gedoopt en had ik het op mijn hart om dit nummer te zingen. Ik wilde het voor het publiek heel goed doen, maar terwijl er voor mij werd gebeden, ervoer ik warmte en rust. Als ik nu de opname beluister, dan hoor ik een engel zingen. Dat is erg bijzonder, al is het niet meer nieuw voor me dat de Heilige Geest zich zo openbaart. Ja, ik beleef mijn geloof tegenwoordig best charismatisch. Ik krijg kippenvel van de tekst van dit nummer. Het brengt me op mijn knieën. Niet zoals vroeger vanuit angst, maar veel meer vanuit vriendschap en diep respect voor Hem.”

Jan Bakker

Lied: Heel mijn hart, Sela > Wat mijn hart ook bezwaart, welke pijn ik nog voel; door de kracht van het kruis heeft zelfs lijden een doel

Jan: “Mijn dochter Janneke is in 1994 overleden aan een hersentumor. Samen met mijn zoon Paul heb ik in 2010 meegedaan met de actie Alpe d’Huzes om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. De avond voordat we de berg op gingen, liet ik hem een filmpje zien van Janneke uit december 1993. Dit bleek een van haar laatste ‘normale’ dagen, want kort daarop kon ze niet meer uit bed komen. Onder het filmpje had ik het nummer Heel mijn hart van Sela gezet. De tekst verwoordt precies de situatie waarin Janneke zich toen bevond. Het ontroert me nog altijd en ik hoop dat ze het nu in de hemel zingt. Die gedachte geeft mij troost en hoop.”

Mattias Koning

Lied: Uw genade is mij genoeg, Marcel Zimmer > U bewijst uw genade aan mij telkens weer, Uw genade is mij genoeg

Mattias: “Zonder muziek zou ik me verdrietig voelen en me vervelen. Ik denk dat ik dan muziek zou uitvinden. Vaak zing ik ook voor God. Dan zeg ik aardige dingen tegen Hem.”

Jeroen Eikelboom

Lied: Mijn Jezus ik hou van U, Opwekking 392

Jeroen: “Ik heb dit lied gezongen in mijn belijdenisdienst. Mensen vonden dat mooi. Ik zing heel graag.”

Femke Bosman

Lied: Er is een dag, Opwekking 585

Femke: “Als ik dit lied zing, wil ik dat Jezus nú terugkomt, hoewel ik daar lang niet altijd bij stil sta. Mijn hart barst dan open van geluk én verlangen. Ooit zal ik Jezus zien zoals Hij werkelijk is! Samen met mijn familie ontmoet ik dan mijn zusje Mirjam die we nooit gekend hebben. Dan ook zal ik het verdriet van dierbaren, maar ook het leed van deze wereld, niet meer voelen. Zieke mensen die ik ken, zullen dan gezond zijn en ikzelf heb ook geen pijn meer. Ik zie ernaar uit bij God te zijn, in al Zijn glorie! Volmaakt. Heerlijk!”

Jaap Schuurman

Lied: Low, The Violet Burning > I could die here tonight and you wouldn’t even notice. You wouldn’t even protest, You are gone and I am broken

Jaap: “Dit nummer grijpt me bij de strot, al luister ik het al jaren. Het gaat over eenzaamheid. Over iemand die diep verlangt naar eenheid met God, en zich tegelijkertijd door Hem verlaten voelt. De tekst maakt me emotioneel. Eigenlijk spreekt het nummer van een intense liefde voor God. Ik ben teleurgesteld in God zoals ik hem kende, en dat maakt me soms bitter. Deze muziek geeft woorden aan dat gemis. Het is voor mij een manier om met God in contact te blijven. Een manier om mijn hart te luchten en te beseffen dat ik nog steeds van hem hou. Dat doet me goed.”

Fotograaf Eljee

Lied: Hutterite Mile, Sixteen Horsepower  > It's no mystery, I am on my way from here

Eljee: "Vooral dat zinnetje spreekt me enorm aan. Ik kan druk zijn met van alles, maar uiteindelijk ben ik onderweg van hier, en zie ik er naar uit mijn maker te ontmoeten. Het geeft me rust om zo in het leven te staan, ik hoef nu niet alles te ‘behalen’ en te begrijpen."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons