Explosieve groei christendom China inspireert predikanten

Nederlandse predikanten op reis naar China

in Christelijk Nieuws

De afgelopen 30 jaar is het christendom in China explosief gegroeid. Deze maand reist een groep van 23 Nederlandse PKN-predikanten door China om de groei te bestuderen en om zich te laten inspireren.

De studiereis, die 2,5 week duurt, is georganiseerd door Kerk in Actie in samenwerking met de Protestants Theologische Universiteit. Tijdens de reis staan vragen centraal als: hoe geven de Chinese christenen hun geloof en leven vorm? En wat is de achtergrond van de snelle groei van het geloof?

De reis is niet bedoeld om expertise vanuit Nederland over te brengen. Er wordt vooral gekeken naar hoe de gemeenten in China worden opgebouwd en wat wij daar van kunnen leren. Aan het einde van de reis worden de ervaringen geëvalueerd.

Blogs
De predikanten maken kennis met christenen uit China en bezoeken kerken en partners van Kerk in Actie in verschillende gebieden. Via diverse websites houden de predikanten blogs bij met ervaringen die ze opdoen tijdens de reis. Zo is te lezen hoe de christenen terugblikken op de grote aardbeving in 2008 waarbij 100.000 mensen werden gedood.

Christenvervolging
De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen binnen het christendom in China. In januari en in juli berichtten we over de sterke groei van de Chinese kerk. Volgens Open Doors zijn er ruim 85 miljoen christenen in China. Maar de Chinese overheid probeert op allerlei manieren de groei van christelijke kerken in te perken, bijvoorbeeld door kruizen op kerkgebouwen te verbieden. In augustus werden er nog 7 christenen gearresteerd omdat ze protesteerden tegen dit verbod. China staat op plek 29 van de lijst van christenvervolging, ten opzichte van plek 37 vorig jaar.

Bij terugkomst in Nederland zal op deze website een interview staan met de predikanten over hun ervaringen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons