"Er komt een dag dat ik weer kan zien"

Merel geniet van de dingen die ze nog kan

in Mediatips

Merel heeft een oogziekte waardoor ze steeds slechter ziet. Met nog maar 2% zicht nam ze de afgelopen jaren afscheid van haar omgeving. Toch staat ze erg positief in het leven. "God heeft beloofd dat het afscheid voorbij gaat. Er komt een moment dat ik weer kan zien."

Knipogen, iemand die naar je lacht: het zijn momenten die ze niet meer meemaakt. Er zijn dagen dat Merel ook niet meer kan bidden. "Ik roep dan eigenlijk alleen maar naar God. En soms komen er tranen of voel ik opstandigheid." Merel is boos geweest op God omdat ze een ernstige vorm van artrose en artritis kreeg, maar nu geniet ze vooral van de dingen die ze nog kan. Koken of wandelen bijvoorbeeld. En God? "Die is altijd bij je en Hij snapt het als ik het moeilijk heb."

Afhankelijk
In haar ziekteproces is Merel anders naar God gaan kijken. "De relatie is dieper geworden en er is meer afhankelijkheid gekomen. Een uitspraak die mij erg aan het denken heeft gezet is: 'Echt onafhankelijk ben je pas als je afhankelijk durft te zijn.'"

Het loslaten van die afhankelijkheid is nog wel eens moeilijk. Haar partner heeft bijvoorbeeld nog wel de neiging om haar veel uit handen te nemen. "Dat vind ik wel eens lastig. Maar met God heb ik geen moeite om die afhankelijkheid te voelen."

"Echt onafhankelijk ben je pas als je afhankelijk durft te zijn"

Positiviteit
Een psycholoog in het astmacentrum, een ontzettende atheïst, verbaasde zich over Merels veerkracht en positiviteit. Maar, zegt Merel, "ik vind het heel belangrijk om te kijken naar wat je kunt. Het is maar net: wat wil je?" Merel ontdekte tijdens haar ziekteproces dat ze een gave had om gedichten te schrijven. Gedichten zijn eigenlijk haar gebed aan God. In Geloof en een Hoop Liefde vertelt ze over haar gebeden en over die Dag waar ze zo naar uitkijkt.

Bekijk het fragment uit Geloof en een Hoop Liefde:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons