Droom & Daad

Het kan!

in Geloven

Uit onverdachte hoek werd in de afgelopen week een bijzonder verhaal over een paar kerkleden en een aantal mensen in nood verteld. Het onderstreepte dat je met een paar mensen groot verschil kunt maken…

In verschillende boekenwinkels was deze al uitverkocht en toch wilde ik het meteen hebben: een boek van € 2,95 dat een onbetaalbare inhoud bleek te bevatten. De schrijver van deze uitgave is de sympathiek overkomende burgervader van de havenstad van Nederland. In een televisieprogramma vertelde hij iets over dit boekje. De aandacht was getrokken. Mijn speurtocht had succes. Ik kon nog net een van de laatste exemplaren die in ’t Gooi te kopen was na betaling in mijn tas steken…

Ahmed Aboutaleb was gevraagd om in het kader van de maand van de geschiedenis een essay te schrijven. Een groot deel van het 60 pagina tellende boekje gaat over een aantal Joden die 34 maanden lang in de Hervormde Breepleinkerk verborgen werden gehouden. Zij werden verstopt in een kleine ruimte op zolder, achter het pijporgel. Weinig mensen wisten dat er onderduikers in de kerk zaten. Zij hebben hun opsluiting overleefd, dankzij de inspanningen van onder andere het kosterechtpaar van deze kerk. Waarom deze mensen het risico namen om zonder aarzelen voor deze onderduikers te zorgen? “Ach, het kwam op onze weg” en “Dat doe je toch”, waren hun antwoorden.

Deze kerkleden hebben méér gedaan dan het redden van Joden. Hun verhaal –mag ik het een getuigenis noemen?- gaat door.  In dit geval is het uitvoerig opgetekend door de praktiserende moslim Aboutaleb. Met veel respect spreekt hij over deze christenen en over wat hen bewoog. Hartverwarmend!

Het boekje draagt de titel “Droom & Daad”. Kort door de bocht samengevat betoogt Aboutaleb dat als wij uit ons ik-gerichte denken stappen, wij met anderen samen tot daden kunnen komen. Het boekje laat zien dat de bijdrage van elk mens op die manier verschil kan maken.

Voor mij is het boekje een extra stimulans om als christen bij te dragen: niet prekerig, niet belerend, maar door er voor de ander te zijn. Wij kunnen verschil maken. Op die manier kan er een voedingsbodem ontstaan waarop de woorden van Christus bij de ander kunnen landen. Daar droom ik van. Kom op, laten we doen!

Han Hoogendoorn

 

Illustratie: Aad Goudappel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons