"Dit meisje begint haar leven als vluchteling"

Joël Voordewind bezoekt vluchtelingen in Irak

in Christelijk Nieuws

Met tranen in haar ogen vertelt de gevluchte Khokhee haar verhaal. Bijna een jaar geleden vluchtte zij met haar acht kinderen en schoonouders uit het Sinjar gebergte in Irak. Net als zovelen vluchtte zij voor het meedogenloze geweld van ISIS.

Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, blogt over zijn bezoek aan vluchtelingen in Noord-Irak. Onderaan de blog vind je videobeelden van zijn bezoek.

Dochter Baraan is gedood
"Ze laat me met tranen in haar ogen een foto zien van haar dochter Baraan. ‘Zij is gedood bij een bomaanslag van ISIS. We probeerden haar nog naar het ziekenhuis te brengen, maar het was te laat. Ze stierf.’ 

Baraan werd niet ouder dan 21 jaar. Het is een hartverscheurend verhaal van deze Yezidi vrouw, die tekenend is voor de situatie van vele vluchtelingen. Elke vluchteling die ik hier spreek heeft zijn eigen aangrijpende vluchtverhaal."

Weinig aandacht
Ik ontmoet Khokhee in een provisorisch kamp pal naast mijn hotel in Erbil. Het kamp is gevuld met ruim tachtig gevluchte Yezidi’s. Dat is een oude kleine bevolkingsgroep met een religie die tussen christendom en islam in zit. Jacomine, een Nederlandse vrouw die in Erbil nabij het kamp woont met haar man, probeert hen met al haar contacten bij te staan. Ze vertelt mij dat de Yezidi’s nu te weinig aandacht krijgen van de hulporganisaties. 

Je leven beginnen als vluchteling
Ze leidt me rond door het kamp en we kijken in het ‘huis’ van een moeder met een drie maanden oude baby, hier in het kamp geboren. De moeder dringt er bij me op aan dat het kleine meisje even in mijn armen neem. Het zet me stil.

Dit meisje begint haar leventje op een stuk braakliggend bouwgrond als vluchteling. Wat voor een toekomst gaat ze tegemoet? Dat geldt ook voor de overige 1,8 miljoen vluchtelingen hier in Koerdistan.

"Zo verdwijnt 't christendom uit het MO. Dat mogen we níet laten gebeuren."

Verdwijnend christendom
Het is een kwestie van overleven, vooral voor minderheden zoals christenen en Yezidi’s. Europa moet Koerdistan blijven ondersteunen, ook in hun strijd tegen ISIS. Zo niet, dan zullen ook deze vluchtelingen naar Europa trekken. Dan verdwijnt het christendom uit het Midden Oosten, de geboorteplaats van het christelijk geloof. Dat mogen we níet laten gebeuren."

Videobeelden Joël

Joël Voordewind (twitter / ChristenUnie)

  • Foto's
    De foto's en video bij deze blog zijn gemaakt door fotograaf Anne Paul Roukema. Anne Paul vergezelt Joël Voordewind bij zijn reis naar Irak.
  • Bemoedig een Irakese christen
    Naast bidden kun je nu ook direct gelovigen in Irak en Syrië ondersteunen met een bemoediging. Schrijf online een bemoediging. Deze worden vertaald en naar Irakese en Syrische vluchtelingen gebracht.

Zie ook: "Laat ons niet in de steek"

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons