"Dit krijgt mij wél aan het Bijbellezen"

Drie tips om met meer plezier Bijbel te lezen

in Geloven

Ik heb hem in m’n handen, de nieuwe Bijbelglossy! In de 10 minuten overstaptijd kan ik net een eerste indruk opdoen. Nieuwsgierig blader ik door het fleurig opgemaakte tijdschrift.

Ik zie tekst.
Heel veel tekst.

Ik voel lichte teleurstelling. Het is ‘gewoon’ maar het hele Nieuwe Testament. Daar gaan we weer... ik zie mezelf alweer zwoegen en ploeteren om m’n aandacht bij het Bijbellezen te houden.

Terwijl ik een plekje heb veroverd in de trein richting Rotterdam vraag ik me af waarom ik niet direct enthousiast werd om te gaan lezen. Waarom zag ik het tijdschrift al onderop een stapel half gelezen boeken belanden?

"Eigenlijk heb ik nooit zin om Bijbel te lezen."

Nooit zin
Laat ik eerlijk zijn. Eigenlijk heb ik nooit zin om Bijbel te lezen. Ik wil wel graag. Echt. Het lijkt me heerlijk om God beter te leren kennen. Meer over Hem te ontdekken. Wie wil dat nou niet, een diepere relatie met God?

Maar elke keer als ik weer met de Bijbel in m’n handen in m’n stoel zit, is het weer hetzelfde liedje - of was het maar een liedje: dan bleef het niet zo stil.
Ik begin vol goede moed aan de eerste verzen, maar daarna verslapt m’n aandacht al snel.

Wat krijgt mij nu eigenlijk wel aan het Bijbellezen? Ik weet het niet zo goed. Er zijn zat tips en handreikingen te vinden. De afgelopen tijd heb ik er een aantal uitgeprobeerd. Schoorvoetend, maar met goede hoop. En… ik moet je zeggen, het bevalt me eigenlijk best goed!

Wie weet helpt het jou ook op weg - met of zonder de nieuwe glossy :-)

1. Scripture art
‘Scripture art’? Wat is dat? In één woord: heerlijk. Neem een specifieke Bijbeltekst als uitgangspunt en maak daar bijpassende tekeningen bij. Sierlijke letters, kleurpotloden en fantasie zijn de ingrediënten. Ik ben er onlangs mee begonnen, en: het werkt. Het verhoogt m’n concentratie, ik zie nieuwe verbanden en bovendien, het laat me de schoonheid van de Bijbelteksten zien.

2. Samen lezen
Er zijn leesplannen genoeg in omloop. Elke dag is er een nieuw gedeelte aan de beurt. Maar hoe voorkom je dat je na een aantal weken constateert dat je inmiddels té veel dagen achterloopt? Volg samen een leesplan. Op Facebook zijn er pagina’s waar iedereen hetzelfde leesplan volgt. Gevolg? Je hebt een stok achter de deur en je kunt samen praten over het gedeelte.

3. Lees hardop
Het is even wennen, maar het werkt. Lees de Bijbel hardop aan jezelf voor. Je zult zo aandachtiger lezen. Bovendien zal de tekst ook dieper tot je doordringen. Het hardop lezen van de Bijbel wordt ook gebruikt binnen de Lectio Divina.

Ik ben benieuwd of deze tips bij jou werken! Wat krijgt jou aan het lezen?


Dianne Nolen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons