Dieper zinken kon niet

Terugblik op indrukwekkende veranderingen

in Mediatips

Een aantal jaren geleden zaten ze aan de drugs, gijzelden ze kinderen of raakten ze in de ban van geesten. Maar in het dieptepunt van hun leven ontmoeten ze God. Vanaf dat moment veranderen ze compleet.

Een gijzelnemer, drugsbaron, muzikant en militair: in het afgelopen seizoen van De Verandering vertellen ze de meest indrukwekkende levensverhalen en getuigenissen. In de laatste aflevering van dit seizoen kijkt Kefah terug op een aantal bijzondere verhalen.

Gijzeling
Eén van die verhalen is van Tom Polnaija. In 1977 gijzelt hij, samen met drie kameraden, ruim honderd kinderen en vijf leerkrachten in het Drentse Bovensmilde. Het is een roep om aandacht voor de Molukse zaak. Heel Nederland is geschokt. Na twee heftige weken bestormt het leger de school: de gegijzelden worden bevrijdt en Tom wordt gevangen genomen.

Na zijn jarenlange gevangenisstraf komt Tom op een bijzondere manier in aanraking met het geloof. Het verandert hem zo erg dat hij zelfs contact zoekt met zijn getraumatiseerde slachtoffers. In De Verandering ontmoet hij Gonda: ze werd als klein meisje door hem gegijzeld en heeft hier nog veel last van. Hoe is het voor haar om, bijna 40 jaar na die noodlottige weken, voor het eerst Tom weer te ontmoeten?

Grote optredens, fans en interviews
Een ander bijzonder verhaal komt van Roy. Op jonge leeftijd is hij al een grote ster. Ken je het nummer 'Comment ça va' van The Shorts nog? Als drummer van die bekende band maakt Roy jaren vol glitter en glamour mee. Maar een ruzie in de band maakt een einde aan die periode. Nadat ook Roy’s moeder overlijdt raakt hij steeds dieper in de put. Hij raakt verslaafd aan de drugs, mishandelt zijn vriendin en eindigt zelfs in de gevangenis.

Uiteindelijk komt Roy bij verslavingszorg Horeb terecht. Daar ervaart hij voor het eerst iets van God. Zijn leven verandert. In De Verandering vertelt Roy over zijn bekering. Ook regelt Kefah een bijzondere ontmoeting: voor het eerst in 15 jaar ziet Roy zijn ex-vriendin weer terug. Hoe zullen ze reageren? En hebben ze nu eigenlijk nog steeds contact met elkaar?

De Verandering
De laatste aflevering van dit seizoen is te zien op zaterdag 24 oktober om 18:23 op NPO2.

Bekijk de promo

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons