'De boodschap hoeft niet per se in een hip jasje'

Jurjen ten Brinke nieuwe spreker bij 'De Kapel'

in Geloven

In de meditaties in 'De Kapel' wisselen diverse sprekers elkaar af. Aanstaande zondag spreekt Jurjen ten Brinke, kerkpionier bij Hoop voor Noord in Amsterdam, voor het eerst in het programma. “Ik ga heel makkelijk om met andersdenkenden, maar sta voor de Bijbelse boodschap.”

“Toen de EO me vroeg, was ik best nieuwsgierig waarom ze juist aan mij dachten. Mijn manier van vertellen sprak blijkbaar aan, maar ik waagde het toch te vragen of ze niet gewoon verjonging zochten.” Toen er vervolgens hard gelachen werd, viel dat moeilijk meer te ontkennen. Maar zijn authentieke verhaal en toegankelijke manier van spreken passen ook heel goed bij De Kapel. “Ik hoef die boodschap niet in een heel hip jasje te stoppen,” zegt Jurjen. “Ik haak regelmatig aan bij wat ik in het pastoraat meemaak en wat er die week in de krant staat. In De Kapel wordt het moeilijker om actueel te zijn, want er kan wel een maand tussen de opname en de uitzending zitten.”

Bedenktijd
Waar Jurjen ook spreekt, hij maakt graag contact met zijn publiek. Dat maakt de opnames spannend, want daarbij staat hij tegen een camera te praten. Toch was dat niet de reden waarom hij bedenktijd vroeg toen de EO hem benaderde. “Normaal gesproken richt ik me tot mensen die vervreemd zijn van de kerk, of een heel ander geloof hebben dan ik, terwijl De Kapel een programma in een typisch christelijke setting is.”

Begrafenis
Jurjen werd over de streep getrokken door een gebeurtenis in de week waarin hij moest beslissen. “Met enige regelmaat vragen mensen me een begrafenis te leiden, ook als de overledene niet zo met de kerk meeleefde. Na zo’n begrafenis vroeg een mevrouw of ik te zijner tijd ook de begrafenis van haar bejaarde moeder wilde leiden. ‘Ze gaat niet naar de kerk, maar kijkt al twintig jaar naar de EO op zondagmorgen.’ Toen realiseerde ik me dat De Kapel zich eigenlijk richt op dezelfde groep mensen richt als ik: vaak hebben ze wel iets met God of de kerk, maar weten ze niet zeker of ze daarbij willen horen.” 

Jezus is de Weg
Vanmorgen mediteert Jurjen over Jezus, die Zichzelf ‘dé Weg’ noemt. Wel meteen een stevige boodschap voor iemand die dagelijks heel ontspannen omgaat met andersdenkenden. “Dat klopt. Ik wil zoveel mogelijk laten zien van God liefde en genade. Oordelen laat ik graag aan Hem over, dat hoef ik niet te doen. Maar ik combineer het wel met een stevige, orthodoxe visie op het Evangelie.”

De Kapel, 09.55 uur, NPO 2

Bron: EO Visie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons