"Christendom verdwijnt uit Midden-Oosten"

Kerk in Nood over wereldwijde vervolging christenen

in Christelijk Nieuws

Het christendom lijkt te verdwijnen uit belangrijke delen van het Midden-Oosten. Dit laat de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood weten. In hun nieuwe rapport wordt de wereldwijde vervolging van christenen belicht.

Het rapport Persecuted and forgotten? (Vervolgd en vergeten?) stelt de vervolging van christenen wereldwijd aan de kaak. Kerk in Nood onderzocht de situatie in 22 landen waar de onderdrukking het hoogst is. De resultaten zijn verzameld van oktober 2013 tot juli 2015 en worden vergeleken met de resultaten van de periode 2011 tot 2013.

In 17 van de 22 landen is de situatie voor christenen verslechterd. In het rapport wordt gemeld dat de omstandigheden in 10 landen op dit moment 'extreem' zijn te noemen. In het vorige rapport waren dit er nog 4. Dit geldt onder andere voor Irak, Syrië, China en Noord-Korea.

Geen christendom meer in Irak
Volgens Kerk in Nood dreigt het christendom in Irak binnen vijf jaar te verdwijnen. Vanwege de onderdrukking vertrekken christenen massaal uit het land. In 2002 waren er in Irak nog circa een miljoen christenen, nu is dat gedaald tot 275.000. Ongeveer de helft van die groep is ontheemd. In Syrië is het aantal gelovigen sinds het begin van de oorlog gedaald van 1,25 miljoen naar 500.000.

Islamitische terreurgroepen en totalitaire (islamitische) regimes zijn één van de belangrijkste oorzaken van onderdrukking en vervolging van christenen. Het rapport beschrijft een "religieus gemotiveerd etnische zuivering" van christenen door die groepen, vooral in Irak en Syrië, maar ook in delen van Afrika.

Volgens Kerk in Nood kan omvangrijke internationale noodhulp voorkomen dat het christendom in het Midden-Oosten verder uitsterft.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons