Boeken | Wat maakt mij veerkrachtig?

Marlies bespreekt 'Veerkracht' van Paul Donders

Kan jij het nog bijhouden? Zoveel nieuwe boeken die verschijnen. Interessant voor jou als gelovige die midden in het leven staat, of toch niet? Marlies helpt je op weg door elke twee weken een boek te bespreken. Doe je voordeel met haar aanbevelingen.

Paul Donders heeft een nieuw boek: Veerkracht, gezonder leven, beter presteren.  

Waar gaat dit boek over?
Je hebt mensen die dwars door heftige omstandigheden heengaan, en geen moment omvallen. Je hebt ook mensen die bij het minste of geringste signaal van stress al in een diep dal raken.

Hoe kan dat toch? Wat maakt iemand veerkrachtig? Paul Donders analyseert in zijn boek Veerkracht wat ik nodig heb om niet omvergeblazen te worden door een hectisch leven.

Leesplezier?
Paul houdt van lijstjes, valt me op als ik dit boek lees. Het boek bevat veel rijtjes met de kenmerken van een stressloos leven, actiepunten etc. Het geeft me daardoor in eerste instantie het gevoel dat ik een soort werkstuk aan het lezen ben, maar gelukkig worden de rijtjes steeds verderop toegelicht en begint de inhoud te ‘landen’.

De boodschap van het boek is hoopvol: veerkracht hoeft niet iets te zijn dat noodzakelijkerwijs in je persoonlijkheid zit, maar door middel van een reeks handvatten komt het met je ‘veerkrachtscan’ helemaal goed. Welke handvatten dit zijn? In grote lijnen: leef gezond, leef dankbaar, geef zin aan je leven en werk aan waardevolle relaties.

Deze zin maakt indruk:
“Ik ken meerdere therapeuten die sport als een absolute voorwaarde zien voor een succesvol therapeutisch succes. Een van hen (..) geeft altijd in het intakegesprek al aan dat ze cliënten alleen zal begeleiden als deze per direct start met een sport naar keuze. (…) Stopt de cliënt met sporten, dan stopt zij ogenblikkelijk met de therapie.”

Een van Pauls conclusies: beweging is hét middel voor een stabiel leven. Auw. Op het vlak van gezond en zinvol leven doe ik het best aardig, maar hier moet nog aan gewerkt worden. Daar gaat mijn zitvlees.

'Auw. Daar gaat mijn zitvlees’

Conclusie:
Heb je het gevoel dat je week uit hollen en vliegen bestaat? Krijg je het al spaans benauwd bij de gedachte aan een volgende klus? Of ben je bij het minste of geringste uit het veld geslagen? Dan is dit boek zeker de moeite waard om erbij te pakken. Zie het boek niet als de oplossing voor je problemen, na het lezen begint het echte werk eigenlijk pas.

Marlies

Marlies geeft dit boek 3,5 van de 5 sterren.

Veerkracht, Paul Donders
Uitgeverij Gideon, ISBN 978-90-5999-906-0, paperback, 176 pagina’s, E 14,95

Meer boekentips lees je maandelijks in Eva-Magazine.
Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons