Boeken | De duivel: een biografie

Grondige overzicht, interessante details: een lezenswaardig boek

in Christelijk Nieuws

Niet in God geloven én niet in de duivel is onmogelijk... toch? Ja, wel als je in het jaar 1550 leeft. Tegenwoordig is geloven in God en/of duivel een kwestie van kiezen. Opvattingen veranderen, blijkt uit het boek 'De duivel: een biografie' waarin Philip Almond gedetailleerd de geschiedenis van de duivel uiteenzet.

Verdwijnt de duivel steeds meer uit het westerse wereldbeeld? Niets is minder waar; de duivel of 'het kwaad' vind je juist steeds meer in allerlei (kunst)vormen terug.

Het boek
Maar gelóven dat de duivel echt bestaat, is wel afgenomen. Hoe dit zo gekomen is, bespreekt Philip Almond in zijn boek De Duivel: een biografie. Almond is hoogleraar Religie op een universiteit in Australië. Hij is niet gelovig, maar heeft inmiddels veel kennis verzameld over demonen, heksen en tovenarij.

Opvallend
Midden in het boek zijn maar liefst 16 pagina’s gevuld met fullcolour afbeeldingen over goed en kwaad, demonen en heksen. Een mooi inkijkje in de kunstgeschiedenis. Verder vind je in het boek vooral heel veel informatie. Alleen al rondom de vraag 'wie de zonen van God zijn' uit Genesis 6 zet Almond tal van meningen op een rij.

Leerzaam
Wist jij dat de naam ‘Lucifer’ – zoals de duivel ook wel betiteld wordt – bedacht is door kerkvader Origenes? Hij gaf hem deze naam, omdat hij hem identificeerde met de morgenster uit Jesaja 14.
Wist jij dat er rond de 17e eeuw zóveel sprake was van demonie, dat er zelfs mensen mee gingen frauderen? Om de bedriegers te ontmaskeren verzon met het volgende: een lijst met criteria voor satanische bezetenheid. Er was zelfs een lijst in omloop met maar liefst 74 kenmerken.

Waarom níet lezen
Je kunt je er aan storen dat de schrijver niet christelijk is. Dit is af en toe ook goed te merken. De gemeenschap rondom de Qumramrollen noemt hij bijvoorbeeld zonder meer een ‘strenge sekte’. Almond citeert veel bijbelteksten, maar tussen de regels door is zijn mening duidelijk: het verhaal over Adam en Eva is bijvoorbeeld ‘een mythe over de oorsprong’.

Waarom wél lezen
Almond doet een moedige poging om objectief te blijven. Je kunt je eigen mening vormen over de aangehaalde bronnen uit zowel de joods-christelijke als seculiere traditie. De mooie volzinnen, het grondige overzicht en de vele interessante details maken dit een lezenswaardig boek.

Philip C. Almond. (2015). De duivel. Een biografie. Zoetermeer: Meinema
ISBN: 9789021143798
Prijs: €22,90

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons