Bloedbad Oregon: christenen doelwit

"Omdat je christen bent, zul je meteen God ontmoeten"

in Christelijk Nieuws

De 26-jarige dader van de schietpartij op een universitaire campus in de Amerikaanse staat Oregon vroeg de studenten om hun religie kenbaar te maken. Daarna vroeg hij de christenen om op te staan en schoot hen vervolgens dood. Zeker tien mensen kwamen om het leven, waaronder de schutter zelf na een vuurgevecht met de politie. Dit meldt het Vlaamse Nieuwsblad.be.

De schutter drong donderdag om half elf 's ochtends (plaatselijke tijd) een klaslokaal binnen in de universitaire campus van de Umpqua Community College in Roseburg, een stad met 22.000 inwoners 300 kilometer ten zuiden van Portland. Hij drong een klas binnen en openende het vuur op de aanwezige studenten, melden Amerikaanse media. De verdachte kwam wat later bij een vuurgevecht met de politie om het leven.

Christenen
Volgens één van de slachtoffers die de schietpartij overleefde vroeg de schutter de aanwezigen in het klaslokaal om op te staan en hun godsdienst te noemen voor hij begon te schieten. 'Terwijl hij zijn wapen opnieuw laadde, gaf hij de studenten het bevel op te staan. Hij vroeg hen of ze christenen waren', vertelde ze. 'En dan antwoordde hij 'Goed, omdat je een christen bent, zul je meteen God ontmoeten. En dan schoot hij hen dood.'

Een ooggetuige in de klas ernaast deed haar verhaal op Fox. 'We hoorden knallen, een vriendin van me ging kijken wat er aan de hand was. Ze kwam terug in de klas met twee schotwonden, in de arm en de maag. We deden de deur op slot, en het licht uit. Twintig minuten hebben we zitten te bidden tot de politie kwam.'

Update 3-10-15 Lange brief
Twee dagen na het drama is meer bekend over de 26-jarige dader, Chris Harper Mercer. De man heeft een lange brief nagelaten en deze zou wijzen op een in zichzelf gekeerde depressieve man die een erg lage dunk van zichzelf had.

Hij kwam oorspronkelijk uit Los Angeles en verhuisde enkele jaren terug naar Oregon. Eind 2008 heeft hij een poging gedaan te worden toegelaten tot een militaire academie in South Carolina, maar hij voldeed niet aan de toelatingseisen en moest het al binnen een maand opgeven.

Atheïst
Harper zou ook extreemrechtse en racistische ideeën hebben gehad. Hij was gefascineerd door wapens, atheïsme en de terreurbeweging Ierse Republikeinse Leger. Harper executeerde volgens ooggetuigen slachtoffers met een schot door het hoofd als ze bevestigden christen te zijn. Op anderen werd ook geschoten maar niet in executiestijl.

Discussie
Harper had dertien vuurwapens, een kogelvrij vest en veel munitie, aldus de politie. Die vond zes vuurwapens op de campus en zeven bij hem thuis. Ze waren in de afgelopen drie jaren op een volkomen legale manier aangeschaft door Harper of familie van hem.

Het wapenbezit is vaker na dit soort bloedbaden een punt van discussie in de VS. President Obama heeft weer een emotionele oproep gedaan voor strengere regels voor het bezit van vuurwapens. Hij kreeg geen bijval van Hanlin. De sheriff vindt dat criminelen toch wel aan wapens kunnen komen en de voorgenomen beperkingen voor burgers missen daarom doel.

Bron: Nieuwsblad.be / ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons