Bekeerde banketbakker bedenkt bakkerijcontainer

Verplaatsbare bakkerij in zeecontainer

in Geloven

Eric van Otten, brood- en banketbakker in het Twentse Enter, heeft een mobiele bakkerijcontainer ontwikkeld en gaat daarmee naar Afrika. Dat vertelt hij zaterdagavond in het EO-programma Onderweg

De bakkerijcontainer is een project van de stichting The Breadhouse, opgericht door Van Otten om in arme gebieden gratis brood te verstrekken aan wie geen geld voor eten heeft. De stichting heeft al een aantal bakkerijen opgezet in landen als Armenië en Zuid-Afrika.  “Ik kwam in contact met Roelof Mulder, de bedenker van de ‘hospitainer’, een operatiekamer in een zeecontainer. Zo kwamen we op het idee om een verplaatsbare bakkerij in zo’n zeecontainer te ontwikkelen. Die kunnen we eenvoudig neerzetten in gebieden met armoede of oorlog of waar vluchtelingen opgevangen worden”, aldus Van Otten. De kans is groot dat die bakkerij-container als eerste in Sierra Leone neer wordt gezet. Hulporganisaties zijn geïnteresseerd, vertelt Van Otten: “Ik ben bij Cordaid geweest. Die vinden het een goed idee en bekijken of ze met ons kunnen samenwerken om het uit te voeren”.

Levend brood
Van Otten is de derde generatie bakker en heeft 4 vestigingen. Zijn bedrijf was ‘Bakkerij van het jaar’ in 2006. In het jaar daarvoor had hij een aantal bijzondere gebeurtenissen meegemaakt, die zijn leven veranderden. Hij raakte overtuigd van het bestaan van God. Tweede Kerstdag 2005 was “de mooiste dag uit mijn leven”, zegt hij in Onderweg. Van Otten bleef bakker, maar richtte ook de stichting The Breadhouse op. Jezus, die zich het Levende Brood noemt, inspireerde hem daartoe.

Tranen
Als katholiek kwam hij alleen op hoogtijdagen in de kerk. Totdat hij merkte dat God aan hem trok. “Maar ik durfde niet, ik dacht  dat ik een zwart pak aan moest en drie keer per week naar de kerk moest”, vertelt hij in Onderweg. Begin 2005 zag hij ’s nachts een intens wit licht in zijn slaapkamer, dat daarna weer verdween. Later dat jaar reisde hij met een vriend naar Zuid-Afrika voor zaken. De Zuid-Afrikaanse familie waar ze logeerden, was gewoon in een kring en hand ik hand te bidden voor het eten. Het bracht Van Otten en z’n vriend onverwacht in tranen. De reis verliep ongewoon voorspoedig; een man beschermde hen op het juiste moment tegen een bende jongens die hen hadden willen beroven.

Op Tweede Kerstdag vertelde die vriend hem, dat diezelfde man die hen in Afrika beschermd had, hem op een bouwplaats had gesproken en alles van hem bleek te weten. Van Otten: “Toen brak ik. Ik zei: ‘Heer, als U zo groot bent, dan geef ik U mijn leven’. Ik ben op m’n knieën gegaan en kreeg de Heilige Geest, al had ik daar toen nog geen idee van. Het was de mooiste dag uit mijn leven”.

Uitzending zaterdagavond, 17 oktober 2015, 20.02, NPO Radio 5

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons