"Alles mislukte, zelfs mijn zelfmoordpoging"

God veranderde het leven van Mirjam Sluijter

in Mediatips

Mirjam Sluijter is 16 jaar als ze er steeds meer een dubbelleven op na houdt. Naast haar school en werk gaat ze steeds vaker naar café’s en disco’s: daar gaan alle remmen los. Ze raakt aan de alcohol en drugs en ze liegt tegen alles en iedereen. Diep ongelukkig probeert ze uiteindelijk een einde aan haar leven te maken. Maar haar zelfmoordpoging mislukt.

Mirjam is een sfeermaker in het hechte, gereformeerde gezin Sluijter. Een makkelijk kind en een keurig, net meisje. Toch was ze niet tevreden over zichzelf. Op 11-jarige leeftijd verhuist het gezin Sluijter naar het kleine, Gelderse dorpje Steenderen. Haar ouders nemen daar een bakkerij over. Het is hard werken en er is weinig tijd voor de kinderen. Alles draaide om de zaak. Mirjam werkt hard mee, maar ze wordt steeds ongelukkiger.

In eerste instantie merkt niemand hoe het met Mirjam gaat. Ze weet alles goed te verbergen en spreekt tegen niemand de waarheid. Ook als er geld uit de kassa van de bakkerij verdwijnt liegt Mirjam alles bij elkaar: ze weet zelfs haar ouders te bespelen. Tot die dag dat de politie voor de deur staat. Een drugsdealer is opgepakt en de naam van Mirjam staat wel erg vaak in zijn mobiel. Het net rond Mirjam begint zich te sluiten en haar web van leugens wordt langzaam zichtbaar. Ze belooft haar leven te verbeteren. Maar, hoewel haar omgeving haar vertrouwt blijft ze doorgaan met liegen. Het gaat steeds slechter met haar. Tot het absolute dieptepunt in 2009: Mirjam besluit een einde te maken aan haar leven.

Nu, 6 jaar later, gaat Kefah in De Verandering op bezoek bij Mirjam. Haar zelfmoordpoging mislukte en inmiddels is haar leven flink veranderd. In het ziekenhuis ontmoette ze God op een bijzondere manier. Toen ze werd opgenomen in een verslavingskliniek gaf haar familie haar, ondanks al het bedrog, toch nog een kans. In De Verandering wil ze haar ouders, broers en zus nogmaals om vergeving vragen en vertellen hoe ontzettend dankbaar ze is voor hen.

Mirjam Sluijter in De Verandering | zaterdag 3 oktober om 18.25 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons