'Aan de christenen van 2065...'

EO Visie begraaft tijdcapsule

in Geloven

Welke les die wij geleerd hebben, mogen christenen over vijftig jaar niet vergeten zijn? Wat is onze boodschap aan de kerk van 2065? Onze collega's van Visie verzamelden talloze reacties van bekende en onbekende gelovigen. Afgelopen donderdag begroeven zij een tijdcapsule onder het binnenplein van het EO-gebouw.

Een greep uit de inhoud van de tijdcapsule:

  • Een brief

Beste lezer,

Het bestaan van deze brief, het feit dat je die nu leest, is de belangrijkste reden om de tijdcapsule – die zojuist is geopend ­– in de grond te verstoppen. We hebben heel veel te vertellen, talloze lessen geleerd en oneindig veel aanmoedigingen voor jullie. Maar dat zijn woorden, aansporingen om te blijven doen wat wij in onze tijd deden: Jezus volgen, zoeken naar Zijn Koninkrijk. We vertrouwen erop dat die overbodig zijn (en stiekem hopen we dat jullie het nog beter doen dan wij).

Dat jullie deze capsule gevonden hebben, bewijst dat waar is wat God beloofde: Hij bewaart Zijn kerk. Het is geen mensenwerk, maar Gods eigen plan. Het begraven van deze simpele koker werd daarmee een teken van hoop: wij hebben geloofd in onze tijd en nu is het jullie beurt. En daarna zullen weer anderen volgen. En zo zal het altijd gaan. De kerk verdwijnt niet. Ze zullen haar vervolgen, martelen, uitlachen en achteloos terzijde schuiven, maar altijd zullen er mensen zijn die Jezus’ stem horen.

Deze koker, inclusief de spullen die erin zitten (in dat zakje met die stokjes eraan werd vroeger in de kerk geld opgehaald), is niet alleen voor ons een teken van hoop. Ook jullie, gelovigen van 2065, werden voorafgegaan door een generatie die God gezocht heeft. Wij hebben Zijn stem gehoord. Het is waar: God gaat met jullie mee, wij vallen niet uit Zijn hand.

  • Collectezak – hierin stopten we jarenlang fysiek geld tijdens kerkdiensten
  • Opwekkingsbundel – hier zongen vooral evangelische christenen uit in hun diensten
  • Ichtusvisje – gaat al eeuwen mee als christelijk symbool, misschien leuk als sticker op je vliegende auto
  • Drie Visie’s over de toekomst uit 2015
  • Een van de eerste Visie’s uit de jaren zeventig van het vorige millennium (let op: is vast goud waard!)
  • Munt van 2 euro met randschrift ‘God zij met ons’ – welke plek heeft God nog in jullie openbare leven?
  • Rol pepermunt – om de zondagse dienst te overleven
  • USB-stick met videoboodschappen van bekende christenen. Let op: USB is een poort in je computer of laptop


Tekst: Visie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons