6 tips voor sprekers

Hoe vertel ik een groep over mijn geloof?

‘Ik ben gevraagd een praatje te houden voor onze kring. Hoe pak ik dat aan? Waar begin ik eigenlijk? En wanneer is het af?’ Deze vraag van een lezer van EO/Geloven wordt beantwoord door Reinier Sonneveld, die zelf meer dan 100 sprekers begeleidde. Hier zijn 6 beste tips.

1. Wat gun je je toehoorders?
Denk na al een paar weken van tevoren na over de vraag wat je toehoorders het meest nodig hebben. Bid daarover, loop een ommetje, praat daarover met iemand door. Een goede toespraak gaat niet over exegetische details of leuke vondsten, maar over wezenlijke zaken. Het kan helpen om een duidelijke vraag te formuleren waarop je antwoord geeft. Zorg dat die vraag niet rationeel is (‘Hoe zit het met…’, ‘Hoe werkt…’) maar persoonlijk.

2. Houd het klein
Mensen die niet zo vaak spreken, willen vaak zo veel mogelijk in de ene zeldzame speech stoppen. Ze willen hun complete levensvisie uit de doeken doen en hun toehoorders radicaal veranderen. In één toespraak. Dat kan niet. En het lukt zelfs de meest ervaren sprekers niet. Voorkom dat het abstract, bombastisch en tenenkrommend wordt. Houd het klein.

"Zorg dat je in een enkele zin je advies kunt noteren"

3. Bied één advies of inzicht
Als je hoorders na je speech een enkel advies hebben meegekregen of inzicht hebben opgedaan, is dat genoeg. Als ze dat na een week nog weten, heb je het heel goed gedaan. Twee of drie is al bijna onmogelijk. Probeer dat niet. Zorg dat je in een enkele zin je advies of inzicht kunt noteren en werk daar rustig naartoe. Zeg die ene kernzin ergens over de helft ook expliciet, wellicht met een signaal ervoor als: ‘Dus waar het allemaal op neerkomt…’ ‘Dus wat ik jullie vooral wil meegeven…’

4. Zeg wat je wél vindt
Er wordt al genoeg afgeschreven en veroordeeld. Je ergens tegen afzetten, daar ontkom je niet aan (toegegeven, ik doe het nu zelf ook in dit punt…) maar het is veel inspirerender om te zeggen waar je vóór bent. Zorg dus dat in je advies of inzicht niet het woordje ‘geen’ of ‘minder’ of ‘niet’ staat.

5. Vertel een verhaal
Het is wat ondankbaar, maar al je briljante inzichten ten spijt: wat het beste wordt onthouden is een verhaal. In mijn boek Het goede leven vertel ik bijvoorbeeld een paar anekdotes. Veel te weinig, want het zijn er maar een stuk of 5 op meer dan 200 pagina’s. De rest bevat theorie. Het enige waar mensen wel eens over beginnen tegen me zijn die paar anekdotes…

6. Maak een vergelijking
Vergelijkingen zijn als een zaklamp: het belicht kanten van iets die je eerst niet goed kon zien. Vergelijkingen zijn als een rode lap voor een stier: de hoorder ziet even niets anders meer. Vergelijkingen zijn als een valse noot in een muziekstuk: je kunt de rest nog zo mooi spelen, maar mensen herinneren zich dat ene moment. Vergelijkingen zijn als de koekoek uit de klok: ze trekken de aandacht op het goede moment. Vergelijkingen zijn als vergrootglazen: alle aandacht gaat naar een detail. 


Auteur: Reinier Sonneveld

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons