Vreemdelingen-handleiding voor kerkdienst

"Wij zijn blij dat u er bent, ook al laten we dat niet merken"

in Christelijk Nieuws

In de Nederlandse kerken worden heel wat tradities en gebruiken als normaal beschouwd. Maar wat als je die gewoontes moet uitleggen aan een vluchteling die de kerkdienst bijwoont? Het Reformatorisch Dagblad heeft een satirische handleiding gepubliceerd om vluchtelingen 'welkom te heten' en wegwijs te maken in reformatorisch Nederland.

Drs. de Kloe weet in zijn column in het Reformatorisch Dagblad wel raad. Hij geeft een korte handleiding om vreemdelingen wegwijs te maken in de gereformeerde kerktradities. Vooral bedoeld om een spiegel voor te houden en herkenbaar voor christenen in deze kringen.

Koffie
"Beste gast, welkom in deze dienst. Wij zijn blij dat u er bent, ook al laten we dat niet merken. Dat niemand u aangesproken heeft toen u binnenkwam, is niet persoonlijk bedoeld. […] Reken er niet op dat iemand contact met u zoekt na de dienst. Iedereen wil snel naar de koffie om de preek weg te spoelen. Hopelijk hebt u daar begrip voor."

Pepermuntjes
In de column wordt er ook een knipoog gegeven naar het snoepgedrag van kerkleden. Er wordt uitgelegd dat er tijdens de dienst twee snoepjes worden geconsumeerd. Het snoepje wat je krijgt aangeboden van je buurman of buurvrouw kun je maar beter accepteren, anders is het onbeleefd.

De Kloe sluit af met een felicitatie dat de vluchteling juist bij deze kerk is binnengekomen. "Er zijn verschillende kerken hier in de buurt, maar alleen bij ons wordt de waarheid zuiver verkondigd. […] We zijn ons bewust van het feit dat kerkelijke verdeeldheid zonde is. […] Daarom nodigen we iedereen van harte uit zich bij ons aan te sluiten."

Lees verder op de website van het RD.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons