Voor wat, hoort wat… toch?

Westerling Westerkamp leert van zijn Afrikaanse landgenoten

in Christelijk Nieuws

Westerling Matthijs wordt regelmatig positief verrast door gewoonten en gebruiken van zijn Afrikaanse landgenoten. Speciaal voor EO Geloven schrijft hij over een verrassende én leerzame ontdekking.

Voor wat, hoort wat... toch?

Maalik, een vriend van me, is pas christen geworden. Zijn leven ziet er totaal anders uit dan het mijne. Hij woont in een wankel hutje samen met zijn twee broers en zijn moeder. Ik woon in een stevig huis van steen met kamers, deuren en ramen die open en dicht kunnen.

Maalik haalt water in jerrycans, hij heeft geen beschikking over stromend water. Ik tel vier kranen bij ons in huis en een wc die liters water kan doorspoelen.

Couscous
Maalik eet vaak alleen couscous of rijst zonder iets van groente of vlees, dat is te duur. Ik haal soms wel 8 kilo vlees in één keer en geniet daar wekenlang van met m’n gezin.
 

60 euro voor 60 uur
Maalik heeft een 60-urige job als wacht bij een huis. Dit brengt omgerekend 60 euro per maand in het laatje, bestemd voor het levensonderhoud van zijn gezin, maar is ook bedoeld om zijn werkloze familieleden te onderhouden. Al is mijn loon niet heel groot, ik verdien een veelvoud van die 60 euro en heb geen werkeloze familieleden die afhankelijk zijn van mijn loon.

Sterfgeval
Laatst hadden we afgesproken, Maalik en ik. Op het laatste moment zei hij de afspraak af. Zijn collega had een sterfgeval in de familie en mijn vriend nam zijn nachtdienst over. En de nacht daarna weer. Ik sprak hem wat dagen er na en zag dat hij moe was. Twee nachtdiensten naast je eigen dagdiensten is zwaar.

"Maar het levert je tenminste wel wat extra geld op", bemoedigde ik hem. Maar nee, Maalik wilde hier geen geld voor, al bood zijn collega het aan. Hij weigerde. Wanneer iemand een sterfgeval meemaakt, help je die ander zònder daar iets voor terug te willen krijgen.
 
Zo anders
Hoe anders dan dat ik vaak denk! Ik, die in Nederland trouw elk overuurtje noteerde en recht heb op extra inkomsten omdat ik me extra inspande. Ik at er geen boterham méér van, het ging puur om 'recht hebben op'.

Voor deze man betekent meer inkomsten wél een keer gezond eten, medicijnen voor zijn zieke moeder, een extra boterham, of andere zaken die broodnodig zijn.

Hij lijkt op Jezus
Ik bewonder Maalik. Het kwam niet in hem op om dat extra geld te accepteren. Ik besef dat hij pas een paar maanden christen is, maar op dit punt misschien al wel meer op Jezus lijkt dan ik.

Denkend aan mijn eigen houding – en aan wat ik vaak in Nederland hoor, word ik stilgezet. Wat zeg ik makkelijk ‘ik werk hard en heb recht op dit geld’ of ‘ik heb deze extra vakantie echt wel verdiend na al mijn inspanningen’.
Liever wil ik leren van Maalik. Iets doen voor een ander zonder er iets van terug te verwachten, zelfs al heb je de hulp zelf hard nodig.

Matthijs Westerkamp

Matthijs & Willienke

Matthijs Westerkamp (32) en zijn gezin wonen sinds oktober 2014 in West-Afrika. Matthijs werkt hier als gemeentestichter en -opbouwer en zijn vrouw Willienke (30) als verloskundige.

Samen met hun twee zonen Samuel (4) en Jonah (1) worden ze regelmatig (positief) verrast door gewoonten en gebruiken van hun Afrikaanse landgenoten.

Speciaal voor EO Geloven schrijft Matthijs over deze leerzame en inspirerende ervaringen. Matthijs en Willienke zijn uitgezonden door zendingsbeweging CAMA.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons