Vluchtelingen schuiven aan tafel bij gastgezin

'Ik ben een gastgezin voor een vluchteling'

in Christelijk Nieuws

Ongeveer 350 vluchtelingen schoven gisteravond aan bij een gastgezin in Apeldoorn en omgeving. De Apeldoorners haalden hun gasten op bij de Americahal. Daar worden sinds een week asielzoekers opgevangen.

Het project Meet & Eat is het eerste initiatief van de organisatie ‘Ik ben een gastgezin voor een vluchteling’. Deze organisatie is vorige week gestart vanuit de Apeldoornse kerk 'De Basis'. Inmiddels hebben zich ruim 23.000 mensen gemeld vanuit heel Nederland. Volgens een woordvoerder is het initiatief geëxplodeerd. 

"Een lange rij auto's vormt zich voor de Americahal. Per auto rijden steeds 2 of 3 vluchtelingen mee", twitterde een verslaggever vanuit Apeldoorn.

Gebed
Brigitte Meijerink en haar man ontfermden zich over 4 vluchtelingen. Brigitte: "Wij hadden 4 gasten te eten. Ze kwamen allen uit Syrië en waren tussen de 25 en 45 jaar oud. Een landbouwingenieur, een sportinstructeur,  een kok en een student bedrijfskunde. Van één was het huis platgebombardeerd. Een ander hoopt over enkele maanden vader te worden. Ze lieten foto's van hun dierbaren zien. Mijn man heeft in het Engels voor de maaltijd een persoonlijk gebed voor hen uitgesproken en daarvoor bedankten ze. Dat was heel mooi om zo de maaltijd te beginnen. We hebben gezellig gepraat en naambordjes met onze namen bij ons bord gezet."

Logeerplek
Als het contact prettig verloopt kunnen Apeldoorners 'hun' vluchtelingen ook met andere dingen gaan helpen of zelfs een tijdelijke logeerplek aanbieden. De Apeldoornse initiatiefnemers hopen hun project volgende week over de rest van Nederland te kunnen uitrollen. Er zijn contacten gelegd met vrijwilligers van kerken en andere organisaties in de rest van het land, aldus een woordvoerder.

Dankbaar
Ook Chantal ten Brinke stelde haar huis open voor maar liefst 11 vluchtelingen. Chantal: "Ze waren intens dankbaar. Ze vertelden veel over de situatie waar ze vandaan komen en dat ze verlangen naar een veilige plek waar ze hun familie of gezin naar toe kunnen halen. Velen hebben hun vrouw en kinderen achter moeten laten. Echt schrijnend!
Persoonlijk ben ik dankbaar dat we door dit kleine gebaar mensen zo blij en dankbaar kunnen maken. Gewoon eenvoudig door ons leven te delen en ons hart te openen. Het is echt ons verlangen om er voor de vluchtelingen te zijn. Maar ook voor Nederlanders die hulp, een luisterend oor of gewoon gezelligheid en geborgenheid nodig hebben. De liefde van Jezus, mijn Verlosser, wil ik zo graag doorgeven en overdragen aan iedereen."

Brigitte: 'Bij het weggaan waren ze ontroerd en toonden dankbaarheid. We voelen blijdschap dat wij het verschil mochten maken. Het volgen van Jezus houdt niet op bij een zondagse kerkdienst. Jezus volgen doe je 24/7!'

Meer informatie over "Ik ben een gastgezin voor een vluchteling".

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons