'Verhalen bijna-doodervaring schadelijk voor geloof'

"Bijbels begrip hemel wordt geschaad"

in Geloven

Volgens hoogleraar Nieuwe Testament Scot McKnight kunnen films en boeken over bijna-doodervaringen (BDE) schadelijk zijn voor het christelijk geloof. De Amerikaan vindt dat de verhalen het Bijbelse begrip van wat de hemels is kan schaden, zo meldt Christian Post.

De afgelopen tijd is de populariteit rondom BDE's flink gestegen. Vorig jaar nog zorgde de film 'Heaven Is for Real' over een BDE van een jongetje voor meer dan 100 miljoen dollar omzet. Ook boeken over BDE's zijn zeer in trek. Scot McKnight gaf zijn kritiek over dit fenomeen nadat afgelopen weekend in Amerika de film '90 minuten in de hemel' in premiere ging.

Een kijkje in de hemel
McKnight heeft meer dan honderd BDE's bestudeerd en is tot de conclusie gekomen dat ze niet overeenstemmen met de Bijbel. McKnight: "Deze ervaringen zijn overweldigende ervaringen van licht. Het beeld van de hemel in de Bijbel is niet die van licht, maar van het lam. Je wordt niet overweldigd, maar je wordt verwelkomd in de familie van God. Dus ik ben bezorgd over te veel vertrouwen in wat mensen ervaren in hun BDE en niet genoeg vertrouwen in wat de Bijbel ons vertelt over hoe de hemel zijn zal."

Echtheid
"Als we bestuderen wat de Bijbel zegt over de hemel, zullen we tot de conclusie komen dat dat ernstig uit de pas loopt met wat BDE's ons vertellen over de hemel", aldus McKnight. "Ik geloof dat het vertrouwen op deze verhalen de christelijke theologie en het Bijbelse begrip van wat de hemel is kan schaden."

Scot McKnight beweert overigens niet dat de BDE verhalen niet waar zijn. "Maar ik geloof niet in hen als een bron van de openbaring van hoe de hemel eruit ziet."

Bron: Christian Post en Cvandaag

Het begrip bijna-doodervaringen roept vragen op. Reinier Sonneveld beantwoord in deze blog een lezersvraag over bijna-doodervaringen.

Lees in Visie alles over de toekomst!
Visie werpt een blik in de toekomst in drie speciale nummers. Hoe ziet ons leven er uit in 2065? Is er dan nog plek voor de kerk? En hoe zit het eigenlijk met de toekomst van christenen? Ook zoeken we naar antwoorden op tien prangende vragen over de hemel: zijn er dieren? Herkennen we elkaar? Is alles echt van goud?

Deze drie Visie's bevatten ook een boodschap voor de kerk van de toekomst: in een tijdscapsule verzamelt de redactie de komende tijd lessen uit het heden die de christenen van straks niet mogen vergeten.

Kortom: drie nummers die je niet wilt missen. Neem daarom nu drie maanden Visie voor slechts €15,-.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons