Steeds meer kerken helpen asielzoekers

Goede voorbereiding wel noodzakelijk

in Geloven

Rondom opvanglokaties van asielzoekers in Nederland ontstaan steeds meer initiatieven van kerken om vluchtelingen actief op te zoeken en te helpen, zo schrijft Trouw vandaag.

“Wat ligt er nou meer voor de hand dan als kerk vluchtelingen te begroeten en een helpende hand te bieden?”

Vrijwilligers uit kerken bezoeken asielzoekers in de azc’s, organiseren voetbaltoernooien en knutselmiddagen of kerkdiensten in verschillende talen.

Volgens Piet Swart van de Interkerkelijke Werkgroep azc uit Hoogeveen is het simpel: “Wat ligt er nou meer voor de hand dan als kerk vluchtelingen te begroeten en een helpende hand te bieden?”

Stichting Gave, een christelijke stichting voor werk onder vluchtelingen en asielzoekers, ondersteunt de lokale kerken bij hun poging in contact te komen met de mensen uit de plaatselijke azc:

“Gave maakt kerken en christenen bewust van de bijbelse roeping om ‘de vreemdeling’ gastvrij te ontvangen. Gave inspireert, traint en ondersteunt vrijwilligers om contacten op te bouwen met asielzoekers en hen Gods liefde te laten zien.”, zo schrijft Gave op haar website.

Goede voorbereiding

Gave gelooft dat lokale christenen en kerken in de buurt van asielzoekers de eerstverantwoordelijke zijn om de vluchteling gastvrij te ontvangen. De stichting biedt dan ook cursussen aan voor vrijwilligers die zich vanuit de kerken voor asielzoekers willen inzetten.

Dat is ook wel nodig want, alle goede bedoelingen ten spijt, de cultuurverschillen, de taalbarrière en de trauma’s waar veel vluchtelingen mee kampen eisen een verantwoordelijke benadering. Het is één ding om een voetbaltoernooitje te organiseren voor vluchtelingen, maar iemand spontaan huisvesting op je zolderkamer aanbieden kan desastreus uitpakken wanneer de hulp niet deskundig gebeurt.

Bron: Trouw/Stichting Gave

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons