Staatssecretaris positief over initiatieven opvang

Kritiek in media op plannen CU en PKN

in Christelijk Nieuws

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) waardeert initiatieven van maatschappelijke en kerkelijke organisaties om vluchtelingen tijdelijk op te vangen. Maar er klinkt ook kritiek; de Telegraaf kopte donderdagmorgen "CU-ers geven zelf niet thuis".

Volgens een mini-onderzoekje van de Telegraaf vangen de fractieleden van de ChristenUnie zelf geen vluchtelingen op, terwijl de partij wel stimuleert dat de particulieren in de samenleving dat gaan doen. Fractievoorzitter Slob is aan het verhuizen en kamerlid Carla Dik vindt het niet bij haar thuissituatie passen. Indiener van het voorstel Joël Voordewind heeft het in overweging: „Onze zoon is net getrouwd, dus we hebben een kamer vrij.” Maar hij is er nog niet over uit of die lege plek moet worden opgevuld door een asielzoeker. „We hebben het in discussie”, zegt hij. Ook Gert-Jan Segers belooft het 'aan de keukentafel' te zullen bespreken. Alleenstaand moeder en kamerlid Carola Schouten ziet het niet zitten nu ze een puberzoon in huis heeft en zelf veel weg is. "Dit plan is niet voor iedereen weggelegd", zegt Schouten volgens de Telegraaf.

Voorstellen
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff zal in gesprek gaan met aanbieders en gemeenten hoe dit vorm te geven is. Het moet volgens hem wel werken en praktisch zijn. Hij ging daarmee in op voorstellen van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) die lege kerkgebouwen geschikt vindt om onderdak te bieden aan vluchtelingen. PKN roept de protestantse kerken op om actief mee te zoeken naar ruimte.  De ChristenUnie stelde gisteren voor het om mogelijk te maken om zelf een vluchteling in huis te nemen. 

Pauw
Joël Voordewind (ChristenUnie) heeft gisteravond zijn plannen toegelicht in Pauw. Ook het christelijke echtpaar Jurrien en Janet ten Brink gaven daar een creatieve oplossing voor de opvang van vluchtelingen.  Jurrien en Janet zijn de initiatiefnemers van de Facebookpagina ‘Ik ben een gastgezin voor een vluchteling’. Op die pagina worden vluchtelingen aan bereidwillige inwoners gekoppeld. Bekijk het fragment hier.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons