"Sorry christen, maar dit kun je niet maken"

Hoe praat je als christen over vluchtelingen?

in Christelijk Nieuws

Ik heb een probleem met christenen. Niet met alle christenen, zelfs niet met de meerderheid. Nee, mijn probleem betreft een kleine groep christenen die een hoop herrie maken. De afgelopen weken heb ik veel christenen gesproken over de Syrische vluchtelingencrisis, en ook veel reacties online gelezen. Ik heb gemerkt dat sommige christenen meegaan in de angst en hysterie die ons ervan wil overtuigen dat we vooral onze landsgrenzen dicht moeten houden.

Paard van Troje
Een paar voorbeelden. Ik heb online berichten gezien, van christenen, met een cartoon van een Trojaans paard bij de poort van Europa met een bord waarop aan de voorkant 'vluchteling' staat en aan de achterkant 'ISIS'. Ik heb dingen horen zeggen als: "Weet je niet dat vluchtelingen meer geld krijgen dan onze eigen ouderen aan pensioen?" Of: "Ik heb vluchtelingen gezien met een mobiele telefoon, hoe erg kan het nu echt zijn?" En zelfs: "Je begrijpt toch wel dat dit allemaal het onderdeel is van het plan van de islam om de wereld over te nemen?"

Moslims afzeiken
Sommige van deze commentaren zijn belachelijk en geen antwoord waard. Maar, het uit angst afzeiken van vluchtelingen, en helemaal het afzeiken van moslims door christenen, maakt mij bezorgd. Begrijp me goed, natuurlijk kan het welkom heten van vluchtelingen uit een brandhaard van geweld problemen opleveren. Ik ben niet naïef wat betreft geopolitieke realiteiten. En ja, terroristen kunnen de vluchtelingenstroom voor duistere doeleinden misbruiken.

Ja, maar…
Toch maak ik mij om een andere reden zorgen, en dat heeft specifiek te maken met christenen. Zie je Jezus als Koning? Ja? Sorry christen, maar dan kan je niet zó reageren en dan maakt het niet uit hoe vaak je een ‘ja, maar…’ kunt bedenken.

Zelfs als de wildste voorspellingen uitkomen en de Syrische vluchtelingen eigenlijk een wilde horde terroristen zijn die alles wat goed en mooi is willen vernietigen. Zelfs als met het openen van onze grenzen de westerse beschaving zou eindigen. Zelfs als het verwelkomen van vluchtelingen op de één of andere manier het einde inhoudt van alles wat ons lief en dierbaar is.

Andere regels
Zelfs als dat allemaal waar is, dan nog leven wij als christenen, als volgers van Jezus, volgens andere regels wat betreft het omgaan met de dreiging van slechte mensen die slechte dingen doen. Jezus was heel duidelijk over hoe we moeten omgaan met onze vijanden.

Hou van ze. Bid voor ze.

We mogen niet naar excuses zoeken waarom deze mensen niet 'onze naaste' zijn.

We mogen niet zoeken naar redenen om een muur te bouwen in plaats van onze deur te openen.

We mogen niet doen alsof angst een betere reactie is dan liefde.

We mogen niet klagen dat andere mensen niet doen wat wij niet willen doen.

Zelfopofferende liefde
Dit alles vanwege de simpele reden dat we er als christenen van overtuigd zijn dat kwaad niet overwonnen wordt door zwaardere wapens, door hogere muren en een diepere kloof tussen 'goede' en 'slechte’ mensen. Kwaad wordt overwonnen door kostbare, zelfopofferende liefde. Liefde van het soort dat Jezus had voor zijn vrienden en vijanden toen hij aan het kruis hing.

Dus christen, begrijp alsjeblieft dat hoe je over mensen praat en wat je online plaatst, belangrijk is. Begrijp alsjeblief dat je in een team zit dat het spel zou moeten spelen volgens andere regels. En begrijp alsjeblieft dat je Jezus niet aan je zijde vindt als je denkt dat je geen verplichting hebt naar mensen die anders zijn of slechte bedoelingen hebben. Als volgers van deze koning, als burgers van dit koninkrijk, kunnen we dat niet maken.


Door Ryan Dueck
ryandueck.com

Ryan Dueck is getrouwd, vader van 2 dochters en voorganger in Alberta, Canada.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons