'Ruimte in kerken voor opvang vluchtelingen'

"We weten dat veel kerkelijke gemeenten hierin hun verantwoordelijkheid willen nemen"

in Christelijk Nieuws

In Nederland staan nogal wat kerkgebouwen leeg. Een aantal daarvan is geschikt om vluchtelingen tijdelijk op te vangen. Daarom wil Protestantse Kerk Nederland (PKN) met staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie praten over het huisvestingsprobleem voor asielzoekers.

Dat heeft Geesje Werkman, vluchtelingendeskundige van PKN, woensdagmorgen gezegd. Volgens Werkman heeft PKN het Roosevelthuis op conferentiecentrum Hydepark in Doorn al aangeboden aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat huis is compleet ingericht en biedt plaats aan honderd mensen. PKN roept de protestantse kerken op om actief mee te zoeken naar ruimte.

Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug) houdt vluchtelingen in het Roosevelthuis overigens vooralsnog tegen, aldus burgemeester Frits Naafs. "We hebben al twee asielzoekerscentra met in totaal ongeveer negenhonderd bewoners. Dat is voor een gemeente als deze best veel. Ik vind dat andere gemeenten nu eerst maar eens moeten zoeken." Huisvesting van vluchtelingen komt donderdagavond in de gemeenteraad ook aan de orde.

Kerkelijke verantwoordelijkheid
"We weten dat veel kerkelijke gemeenten hierin hun verantwoordelijkheid willen nemen. Dat heeft de kerk eerder ook en met succes gedaan bij de opvang van vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië en de Vietnamese bootvluchtelingen. Toen kregen vluchtelingen zelfs bij mensen thuis onderdak. We vinden dat ook onze plicht", aldus Werkman.

PKN benadrukt dat ''het maatschappelijke middenveld'' een rol moet spelen bij het asielzoekersprobleem. Werkman: "Het is niet alleen een taak voor burgemeesters en gemeenten. Wij kunnen veel doen voor het mentale klimaat. Zo is een predikant in Rosmalen al actief om de eventuele komst van vluchtelingen naar het Autotron daar te begeleiden.''

Bron: ANP
Foto: De Sacramentskerk in Den Haag met asielzoekers.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons