Paus besluit abortus te vergeven

'Nederlandse priesters mochten abortus al vergeven'

in Christelijk Nieuws

Het Vaticaan heeft gisteren in een brief priesters opgeroepen om vrouwen die abortus hebben ondergaan te vergeven. Deze beslissing geldt vooralsnog alleen voor het komende Heilig Jaar, die de Paus afgelopen maart in het leven geroepen heeft.

Paus Fransicus geeft aan dat vrouwen die deze pijnlijke beslissing hebben gemaakt ''een litteken op hun hart dragen.'' Eerder was het gebruikelijk dat deze vrouwen uit de kerk werden gezet.

Abortus werd in Nederland al vergeven
In Dit is de Dag van afgelopen dinsdag vertelt priester Antoine Bodar dat het in Nederland sinds de jaren tachtig al gebruikelijk was om abortus te vergeven. "Ik ben trots op onze Nederlandse bischoppen dat ze dit al langere tijd geleden hebben besloten."  Bodar hoop erop dat ook na het Heilige Jaar deze regel algemeen wordt ingesteld.

''Het is God die het leven schenkt''
Het feit dat de paus vergeving schenkt maakt niet dat de Katholieke Kerk abortus goedkeurt. Twee maanden na zijn verkiezing sprak Paus Franciscus zich nog tegen abortus uit. In een tweet gaf hij aan dat het God is die het leven schenkt. "Laat ons het mensenleven respecteren en liefhebben. In het bijzonder het kwetsbare leven in de baarmoeder."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons