Pakistaanse christenen verjaagd uit sloppenwijk

Overheid Pakistan: "Sloppenwijk is illegaal"

in Christelijk Nieuws

Pakistan gaat een sloppenwijk afbreken waar gevluchte christenen wonen. De 800 christenen moesten in 2012 vluchten toen een 14-jarig meisje er ten onrechte van werd beschuldigd een pagina uit de Koran te hebben verbrand. De eerste huizen zijn inmiddels afgebroken en veertig mensen staan al op straat.

Het geloof van de gevluchte christenen in de sloppenwijk H9 is echter niet gebroken: "We hebben niets, maar we hebben alles" getuigen christenen in deze ontroerende video:

Inmiddels zijn al zeven woningen afgebroken waardoor al zo’n veertig mensen dakloos zijn geworden. Een groot aantal mensen wordt opgevangen door familie. De Nederlandse Pakistaan Sylvester Bhatti die de christenen in de sloppenwijk ondersteunt,  is verontwaardigd over het overheidsbesluit. ,,De christenen wonen er niet vrijwillig. Ze moesten vluchten omdat het in de wijk waar ze oorspronkelijk woonden niet meer veilig was.’’

Schone stad
Sadrak Masih, die samen met zijn vrouw en negen kinderen in de sloppenwijk woont, zag met eigen ogen dat huizen in de wijk werden afgebroken. ,,Mensen van de gemeente kwamen onaangekondigd langs en begonnen huizen en tenten af te breken. Toen we protesteerden, vertrokken ze uiteindelijk weer.’’  Sloppenwijken die aan de christelijke wijk H9 grenzen, zijn inmiddels met buldozers vernietigd. Volgens Sylvester  Bhatti heeft de Pakistaanse overheid meerdere redenen voor dit drastische besluit.  ,,De overheid is bang dat als mensen te lang op een illegale plek wonen, ze internationaal gezien het recht krijgen om in een gebied te blijven. Een andere reden is dat men van Islamabad een schone stad wil maken en daar past geen sloppenwijk in. 

Angst
Volgens Sadrak Masih wonen de christenen in de wijk H9 er helemaal niet illegaal. ,,Destijds heeft de overheid ons toestemming gegeven om hier te wonen, nadat we moesten vluchten vanwege bedreigingen door moslims in de wijk waar we eerst woonden. Nu zeggen ze dat we de grond illegaal hebben ingepikt en wordt ons verteld dat we terug moeten naar de plek waar we vandaan komen, maar dat is veel te gevaarlijk.’’ Wanneer de wijk echt plat gaat is nog niet duidelijk. Sylvester Bhatti: ,,Het kan nog een tijdje duren, maar het kan ook zijn dat de wijk morgen plat gaat. Het enige dat zeker is, is dat de mensen hier in angst blijven wonen, zonder elementaire basisvoorzieningen  zoals water en elektriciteit.’’

SGP
SGP-europarlementarier Bas Belder heeft de Europese Unie gevraagd om de Pakistaanse overheid hier op aan te spreken. "Volgens Pakistaanse media worden door de sloop van sloppenwijken tussen de 80 en 100 duizend mensen getroffen, zowel christenen als moslims. In deze christelijke wijk H9 is het extra wreed omdat deze christenen niet vrijwillig naar de sloppenwijk zijn verhuisd, maar moesten vluchten vanwege bedreigingen van moslims", schrijft Belder in zijn memo aan de EU.

 

 

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons